Михаил Миков: Съдебната „реформа“ ще доведе до забавяне на правосъдието


„Съдебната „реформа“ ще доведе до забавяне на правосъдието”. Това заяви лидерът на социалистите Михаил Миков в студиото на Нова ТВ. Той смята, че с предлаганите от управляващите промени в системата няма никаква гаранция за това съдиите и магистратите да станат по-почтени, а процесът – по-бърз, както и че корупцията в съдебната власт ще намалее.

„Нека да е ясно, че зад съдебната „реформа” прозират политически интереси за овладяване на съдебната система. Има достатъчно знаци, че политическият контрол върху Висшия съдебен съвет ще се потвърди в посока на днешните управляващи. Затова няма да подкрепим промените в Конституцията”, категоричен бе Михаил Миков. Той припомни също, че парламентарната квота във ВСС е излъчена от ГЕРБ в предишното им управление, а сега се прави опит да се намери място за представители на коалиционните им партньори.

Според Миков върховенството на закона не трябва да бъде ангажимент само на съдебната власт, а също на изпълнителната и на законодателната. „Подчертавам това, защото преди дни в Народното събрание трябваше да гласуваме тайно споразумение с Международния наказателен съд, което дори не бе внесено в парламента, а в същото време от народните представители, които дори не са го чели, се иска да го гласуват. А след това ние получаваме упреци, когато заявяваме, че заради подобни случаи държава ни не може да се нарече правова”, посочи председателят на БСП.

Миков подчерта, че НС не може да функционира по този начин и даде още един пример – със споразумението FACTA, според което България ще предоставя информация на САЩ за сметки на американски граждани у нас. Документът обаче не предвижда такова задължение за американските власти и те няма да дават на българските данни за сметки на български граждани в американски банки.

„Когато едно правителство действа по този начин, то би трябвало да му се поиска оставка. Вижда се какво става в здравеопазването, във вътрешните работи също. Да не забравяме какво се случва в Гърмен”, заяви председателят на БСП.

Лява алтернатива в пенсионната реформа

Михаил Миков коментира още една „реформа“ на воденото от десницата правителство – пенсионната, като представи лявата алтернатива на модела, който налагат управляващите или „по-малко пенсионери, по-малко разходи“.

„Предложението на БСП в областта на пенсионната реформа е да се увеличи размерът на вноските за пенсиониране, а стажът и възрастта да се задържат на сегашните нива. Според левицата е нужно да се увеличи приходната част в бюджета на НОИ, както и размерът на вноските за безработица”, коментира Миков. По думите му ефектът от това ще бъде ръст от 970 млн. лв. в приходите на социалната система, при увеличен разход с малко над 800 млн. лв. Социалистите предлагат и поне с 10% по-високи пенсии, защото Швейцарското правило за индексиране не е достатъчно. Това ще стане чрез тяхното преизчисляване с по-голям коефициент за всяка година стаж – 0,2%, вместо досегашните 0,1%.

„За нашите предложения разчитаме на подкрепа от хората, защото това което правим е за самите тях. Разчитаме на тях и за прогресивното данъчно облагане, защото мнозинството в парламента няма да ни подкрепи. Убеден съм, че тези предложения не са обречени, когато хората ги подкрепят”, категоричен бе председателят на БСП.

В хода на разговора Михаил Миков отбеляза също, че е предвидена среща с лидера на АБВ Георги Първанов, защото колосалният дълг на държавата ни и промените в конституционния съд са важни теми, по които ще се говори както с него, така и с формациите в лявото политическо пространство.

Източник: bsp.bg

Коментари