Министър-председателят Бойко Борисов поиска по-широк дебат по цените на електроенергията


Премиерът Бойко Борисов е поискал по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. Това става ясно от стенограма от днешното заседание на Министерския съвет, където темата е била обсъдена.

Министър-председателят е препоръчал на министрите, работещи по нормативните актове относно регулацията в сектора, да проведат срещи с ресорните парламентарни комисии. Според Борисов някои от актуалните предложения, свързани с увеличаването цената на електроенергията за индустрията, не са добри. „За мен не е добро, защото вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Не може на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо“, е обяснил премиерът.

По думите му така подредена темата трябва да отиде за обсъждане в парламента. „Това няма да е хубав знак и към инвеститорите, няма да е хубав знак и въобще към нашето производство, родното. Много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да е убеден и в същото време на 100% откровен с парламента“, е посочил Бойко Борисов.

Коментари