МИНИСТЪР АНГЕЛКОВА ОТКРИ ПЪРВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР ПО КОВАНО ЖЕЛЯЗО „ОРЕШАК 2017“

На откриването бе и посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров


Момент от откриването

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри първия Международен пленер по ковано желязо „Орешак 2017“, който се провежда в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата. В церемонията участва и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров. В творческия конкурс се състезават 12 майстори от Англия, Шотландия, Холандия, Украйна и България. 7-членно жури ще ги оценява и на 12 август ще е ясен победителят в първия пленер по ковашки занаяти в Орешак.

Щастлива съм, че за 10 дни за втори път съм тук, защото с вашите традиции и с прекрасния Троянски манастир съм убедена, че заедно можем да направим това прекрасно място целогодишна туристическа дестинация. Този пленер е отличен пример как да стимулираме и надграждаме нашия туризъм, съхранявайки и развивайки българските традиции. Пленерът привлича не само творци, но и много туристи. Всички те ще могат за седмица да се насладят на едно красиво изкуство, но и да посетят природните и културно-историческите забележителности на Троянски край, каза на тържеството министър Ангелкова. Тя приветства гостите и ги увери, че България има много какво да покаже не само като туристическа дестинация, а и в обработката на метала. Това умение води началото си от прабългарите, които са били отлични ездачи, ковачи и сарачи.

Министър Ангелкова заедно с Велички епископ Сионий

Министър Ангелкова пожела огнената атракция да стане традиция и да има повече международни участници, за да привлича още туристи. Тя съобщи, че министерството ще надгради кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм с участието на повече общини. Ще бъдат разширени също 8-те културно-исторически дестинации, които ще помогнат за утвърждаването на страната като целогодишна дестинация. Поех ангажимент Троян и Ловеч да заемат място сред тях, а с посланик Макаров обсъдихме възможностите Троянският манастир да се включи в маршрути за религиозен туризъм, които представляват интерес за руските туристи, а те са ключови за сектора, съобщи още министър Ангелкова.
Тя поясни, че предстои министерството да изготви съвместно с бизнеса балнео- и СПА дестинации, които да се добавят до споменатите осем и всички те да станат част от Националния туристически регистър заедно с фестивали и културни събития. С новите маршрути ще се надгради медицинският туризъм като процедури за лечение и превенция. В тази посока работим съвместно с Министерството на здравеопазването и през октомври предстои световна конференция по темата.

На журналистически въпрос дали напрежението в района на Калиакра ще се отрази негативно на туризма ни, министър Ангелкова отбеляза високо усилията на премиера Бойко Борисов и на министър Нено Димов за решаване на наследените проблеми. Заедно с ЕК ще търсим баланса за защита интереса на местните хора, но заедно с това да се изпълнят и решенията на ЕС. В диалог и с подкрепата на премиера и ЕК ще се намери този баланс, увери Николина Ангелкова. Тази ситуация е създадена по време на правителството на Станишев в разрез с изискванията на Европейската комисия. Ситуацията се следи отблизо и на високо ниво, обобщи министър Ангелкова.
Тя подари на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак нигерийска сватбена одежда.

Коментари