Министри на Костов и протежето му Прокопиев с луксозни имения в защитена зона на Буджака (ДОКУМЕНТИ)


Проваленият правосъден министър Христо Иванов, станал известен през последните месеци с прозвището Лодкаря, не знаел и не бил запознат с казуса за луксозното имение на благодетеля си Иво Прокопиев на Буджака и как е заградил достъпа до плажа. Не можел и да коментира, заяви Иванов докато се разходи отново да провери дали плаж Росенец е отворен за туристи, но не и този пред резиденцията на спонсора му.  

Още след първата акция на Христо Иванов край Росенец в социалните мрежи плъзнаха линкове с журналистически разследвания, при това отпреди няколко години. Според тях в местността Буджака има огледален случай – няколко от луксозните имоти спират достъпа до плажа, като на практика го превръщат в частен.

Тъй като една от къщите там е свързвана с бизнесмена Иво Прокопиев, който открито подкрепя „ДеБъ“, Христо Иванов е обвиняван в двоен стандарт, чрез който политизира интереса на гражданите, вместо да го защитава.

Последваха проверки от Върховна административна прокуратура (ВАП), служители на ДНСК, РДНСК-Бургас и Областна и Морска администрация-Бургас. Те откриха нарушения не само край Росенец, а и на Буджака, където „достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея“. За обектите в местността са образувани отделни прокурорски преписки.

Всъщност Христо Иванов никога няма да акостира с надуваемата си лодка пред имението на Прокопиев, тъй като целият полуостров, част от „Натура 2000“ и защитена територия, е окупиран и презастроен не само от Иво Прокопиев, съдружника му Филип Харманджиев, Йово Николов, но и от…….половината министри в кабинета на ментора на Христо Лодкаря Иван Костов, показва разследване на „breaking.bg“. 

Предисторията с лукзоните имения на Буджака:

В последния ден на правителството на Иван Костов, 23 юли 2001 година, министърът на околната среда Евдокия Манева издава заповед, с която променя плана за управление на защитена територия „Колокита“ – обхваща целия полуостров Буджака и с тази заповед разрешава строителството в Зона 2 на защитена територия,което дотогава е било изцяло забранено. Полуостровът е защитена територия от 1970 година… продължението виж ТУК.

Коментари