Милионите на Петко Митевски при приватизатора на „Елпром Харманли“ Борис Бояджиев


Касиерът на „Алфа банк“ Петко Митевски продължава да е в нелегалност, Софийския градски съд реши в началото на седмицата, че ще бъде направен последен опит да бъде издирен при близки и роднини. Поискана е и справка от мобилните оператори за договорите с тях, какви номера има, а също и какви адреси е дал, пише „Уикенд“.

Ако не бъде открит до 18 декември, делото срещу него се води задочно.  По същото време тръгна упорито и версията, че е бил отвлечен. Дори се пусна слух, че бизнесменът Борис Бояджиев, който е женен за сестрата на касиера – Теменужка, отказал да плати откупа. Бояджиев е свързан със скандалната приватизация на Елпром Харманли. Навремето той влиза в приватизацията покрай фонд „Свети Никола“. В последно време нашумя, след като се оказа, че негов адвокат е Радан Кънев. Бояджиев бе засечен и на митинги в столицата, организирани от неговия юрист.

Преди няколко месеца се разбра също, че неизвестни са подпалили негов цех в Троян.  Според версията за отвличането похитителите държали Митевски, за да решат финансовите си проблеми с шурея му.  Петко Митевски изчезна малко, след като стана ясно, че трябва да лежи в затвора 15 години заради изнесените 21 млн. лева от банката. Градският съд му даде присъдата и постанови мярка за неотклонение подписка, но в Апелативния решиха, че трябва да е зад решетките, докато тече делото. Самият Петко Митевски беше отишъл да се предаде веднага в Шесто РПУ, но се оказа, че там не са получили разпореждането на съда и отказаха да го задържат. След това следите на касиера се изгубиха. Съпругата му обяснила, че не знае къде е, защото отношенията им били обтегнати.  Заговори се, че Петко Митевски инвестирал задигнатите от „Алфа банк“ милиони в бизнеса на Бояджиев. Обирът на века, както наричат престъплението на Митевски, е пълен от самото начало с абсурди. „Алфа банк“ е опоскана от 2008 до 2010 г., но дълго време това се пази в тайна от гръцките собственици, които са в ужас да не се наруши репутацията на банката.  Те правят собствено разследване и така стигат до Петко Митевски. Той е задържан за няколко дни в банката и през това време прави пълни самопризнаия. Обясненията му са написани пред изпратените от Атина двама одитори. Тези документи са заверени от нотариус.  Митевски разказва, че Петър Филипас Цалабас, известен като Пепи Гърчето, му предложил 400 хиляди евро комисионна, ако му повери изнесените милиони за известен период от време.

Официалният бизнес на Пепи Гърчето е извозване на отпадъци от строителни обекти, но по-интересното е, че около аферата с Митевски той пазарува с лекота скъпи сгради от „Оборище“ и „Евлоги Георгиев“ в столицата. Гръцките одитори викат Цалабас, когото познават отлично. Преди време той предлагал на банката да закупи негов имот на „Оборище“. Пред гърците бизнесменът признава, че наистина е взел парите от Митевски, но няма как да ги върне заради настъпилата световна финансова криза. Планът му бил да депозира милионите в друга банка за тлъста лихва, а след това да ги върне.

Когато започва истинското разследване на огромната далавера, Цалабас се отрича от показанията си и успява да се измъкне сух от цялата афера. По време на разследването става ясно, че Митевски е опитвал да си изгради алиби, че парите уж били предадени на „инкасо автомобили“.

Графологична експертиза на документите за това „предаване“ показва, че те са фалшиви.  Според разследващите огромна част от парите са пръснати от Петко Митевски. Например в един момент той започнал да подарява чисто нови автомобили на свои приятели. Станал и спонсор на състезател по мотоспорт, родом от Троян.

Все пак 21 милиона лева са твърде голяма сума, за да бъдат похарчени само от един човек, допълват разследващи. Засега обаче няма други отговорни за обира на века, а съдбата на самия Митевски остава загадка.

Коментари