Микробиолози от БАН с революционно откритие за заразите в храните


Бактериите и патогените в храните вече могат да бъдат засичани на мига, благодарение на откритие на микробиолозите от БАН. По този начин светът ще може да установява инфекция както по време на производство, така и на пазара.

Директорът на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ – Христо Найденски, обясни в ефира на Bulgaria ON AIR, че за момента учените ни са разработили метода за намиране на бактерии и патогени в месото, като сега работят и върху метод за изследване на млякото и други продукти.

  „Повече от четвърт век работим по този проблем. Можем да се поздравим с известен успех. В науката винаги, когато се реши един проблем, се откриват други въпроси. Ние успяхме да създадем един съвременен и бърз метод за доказване на патогени в храните, най-вече в месото. Сега работим за намирането им в мляко и други продукти“, каза микробиологът.

Найденски също така допълни, че резултатите от изследването на българско месо показват висок хигиенен стандарт. Не така стои обаче въпросът с млякото.

„Това, което ние направихме е, че вече не се изисква скъпа апаратура. Трябва само водна баня, която да е загрята на 60 градуса. Не трябва човек да има висока квалификация, за да извършва изследването и то може да се прави на терен. Така още производителят ще контролира хранителните продукти. За месото и местните продукти изследванията показаха, че има висок хигиенен стандарт. При млякото обаче има проблеми. То излиза с висок брой бактерии. Консумацията на сурово мляко е доста рисково“.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/zdrave/mikrobiolozi-ot-ban-s-revolyutsionno-otkritie-za-zarazite-v-khranite_news682929.html

Коментари