Мария Габриел се нареди сред 50-те най-влиятелни жени на планетата за 2019 г.


Най-четеният италиански всекидневник „Кориере дел сера“ включи българката Мария Габриел сред 50-те най-влиятелни, креативни и позитивни жени на планетата за 2019 г.

В списъка на авторитетния вестник нашата сънародничка и еврокомисарка е поставена на XIV-то място, като доста след нея са председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, лидерката на демократите в Конгреса на САЩ – Нанси Пелози, тийнейджърката – екоактивистка Грета Тунберг, носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук и др.

Преди българката пък са известната английска писателка и академик Бернардин Еваристо, председателката на Висшия касационен съд на Италия Марта Картабия, младата американската поп-звезда Били Айлиш.„Като комисар, отговарящ за дигиталните технологии, Мария Габриел наложи на Facebook  да заличи 6 милиарда фейк-акаунта“ – хвали „Корсера“ сънародничката ни в мотивировката за включването й сред 50-те най-влиятелни жени на планетата. „Сега, едва назначена за еврокомисар на инновациите, научните изследвания, културата и младежта – продължава вестникът, – тя може да направи много за Европа в областта на образованието“. И доказателството за това всекидневникът вижда в едно от първите предложения на Мария Габриел като член на комисията на Фон Дер Лайен – да бъде наложен в първоначалните училища на Стария континент т.нар. Critical thinking. Става дума за обучение, което ще позволи на най-малките да сърфират из мрежата в търсене на информация, но с по-голяма съзнателност и отговорност. Най-тиражираният италиански вестник подчертава също така, че програмата на четирийсет годишната българка включва въвеждането на „Wi Fi“ във всички учебни заведения в страните от ЕС, както и поощряването на момичетата да се посвещават на изследователските и технологични науки.

Коментари