Мандрите бълват все повече сирене с палма, в магазините го крият между истинското


Мандрите изкупуват по-малко мляко, в същото време производството на сирене с растителни мазнини се увеличава. Това показват последните данни на Министерство на земеделието, храните и горите, пише „Труд“.

През първите четири месеца на тази година са изкупени от фермерите 206 хил. тона краве мляко, което е с 2% помалко в сравнение със същия период на миналата година, посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Прогнозата им е, че този спад ще се задържи през цялата година, като изкупеното краве мляко ще спадне на годишна база от близо 630 хил. тона на около 615 хил. тона. В същото време количеството на произведеното сирене с растителни мазнини се повишава.

По данни на аграрното министерство през първите четири месеца на тази година у нас са произведени 3 757 тона имитиращпродукт, докато за същия период на 2018 г. фалшивото сирене е било 3570 тона.

Въпреки ръста в производството на сирене с растителни мазнини в големите вериги отделнищандове с надпис “Имитиращи продукти” почти няма. Изискването на закона е такива храни да бъдат задължително в опаковка и на отделенщанд.

От центъра за анализи отчитат още, че изкупните цени на кравето мляко у нас остават ниски. В момента само в Румъния и в прибалтийските страни цените са под българските. Експертите прогнозират средногодишните изкупни цени на кравето мляко у нас да бъдат около 0,59-0,60 лв./кг. На международните пазари обаче тенденцията е към повишение.

“Стойността на свободните количество мляко в ЕС са сред най-високите от 2013 г. досега. През май те са 39,95 евро/100 кг мляко, което е с 20% над цените по това време на миналата година”, отчитат наблюдателите.

Световното производство на мляко се очаква да намалее на годишна база с до 0,5%, заради нарастване на цените на дребно и намаляване на темпа на увеличение на заплатите в света.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/ikonomika/mandrite-blvat-vse-poveche-sirene-s-palma-v-magazinite-go-kriyat-mezhdu-istinskoto_news677531.html?utm_medium=Facebook&utm_campaign=blitz&utm_source=blitz&fbclid=IwAR04WgkF_BbHI5toBrU7-865OUoLLdjUuxI7fCko2dzgz52_lUfQbEcKths

Коментари