Луксозната къща на Прокопиев в Созопол отрязала достъпа на туристи до плажа


Несъответствие с над 14 млн. лв. установи проверка на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

Окръжният съд в Бургас е запорирал къща на бизнесмена Иво Прокопиев в Созопол, уважавайки искането на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Това става ясно от справка в Агенцията по вписванията, за която информира „24 часа“.

До тази мярка се стигна след проверка на КОНПИ, която установи несъотвествие с над 14 млн. лв. между доходите и имуществото на Прокопиев. В основата на мотивите на магистратите да наложат обезпечителни мерки е, че може да се направи извод за незаконно придобито имущество.

КОНПИ има претенции към 30% от имот в Созопол, в който освен къща има и 2 басейна. На практика обаче е запориран целият имот. Съдът се е запознал и с особеното мнение на един от членовете на КОНПИ, който не бил съгласен комисията да иска запор.

Вижте в какъв лукс разпуска обвиняемият олигарх Иво Прокопиев (ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО)

Проверката срещу Прокопиев започна в началото на 2017 г. заради повдигнатото му обвинение по делото EVN. При ревизията на дружествата от групата “Алфа финанс холдинг” КОНПИ установило много нарушения при приватизационната процедура на предприятието “Каолин”.

Оттук нататък Прокопиев ще доказва пред КОНПИ законни ли са доходите му. Ако успее, производството в комисията ще бъде прекратено и запорът ще падне. Но при обратен развой КОНПИ ще внесе иск в съда за отнемане на 30% от имота в Созопол в полза на държавата.

Вижте запорирания имот на Иво Прокопиев в Буджака:

Коментари