Лозан Панов се крие от проверка за корупция

КПКОНПИ: Неприемливо е да използва поста си, за да се постави над закона


Скандалният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов се крие от проверка за корупция. Това стана ясно, след като съпругът на Черния лебед (както аверите му от АРГО-гейт наричат половинката му Бети Панова – б.а.), публикува на сайта на съда жално съобщение, с което заявява, че няма да се яви на разпит пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Като причина за пореден път да избегне проверка на имането му пък Панов посочва това, че според него не бил коректно призован от комисията. От КПКОНПИ пък посочиха, че шефът на ВКС се опитва да използва поста си, за да се постави над закона.

Поредният скандал около тайното имане на Панов стартира в понеделник сутринта, когато съдията не се посвени да използва сайта на ВКС за лични цели.

Така сутринта на сайта изгрява неподписаното от никого прессъобщение със заглавие: „Ръководителят на ВКС написа на КПКОНПИ, че поканата да се яви за даване на обяснения в качеството му на председател на ВКС грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите“. От съобщението става ясно, че Лозан Панов е бил призован да се яви пред антикорупционната комисия и да обясни несъответствия, открити при ревизия на данъчните. КПКОНПИ разследва за корупция шефа на ВКС, след като стана ясно, че НАП е препратила към комисията ревизионен доклад, според който Панов е укрил над 100 000 лв. доходи.

Панов обаче е решил да не се явява на разпит и затова си намира причина. В случая според съдията той е нередовно призован, тъй като в негово отсъствие писмото за явяването му в КПКОНПИ е било предадено от трима служители на комисията на съдия Павлина Панова – зам.-председател на ВКС. То е било адресирано не до гражданина Лозан Панов, а до председателя на Върховния касационен съд. Малко по-късно от КПКОНПИ също излязоха с позиция.

„Г-н Лозан Панов е поканен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за вземане на обяснения във връзка с ревизионен акт от Националната агенция по приходите (НАП) на базата на законовите правомощия на Комисията да прави проверка за потенциални корупционни действия на лица,

заемащи висши държавни длъжности. Г-н Панов е поканен в лично качество, на служебния му адрес, съгласно разпоредбите на процесуалните закони”, се казва в позицията.

„В правомощията на КПКОНПИ е да взема обяснения от граждани във връзка с противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество”, се казва още в позицията и се посочват точките в закона, които го позволяват.

„При осъществяване на тези правомощия на комисията, законът не прави разграничение в служебното качество на гражданите”, пишат още от Комисията.

„КПКОНПИ смята за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява, като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите”, завършват от КПКОНПИ.

В същото време експерти алармираха пред „Монитор“, че Панов на свой ред е погазил закона

като е публикувал на сайта на ВКС телефонните номера и имената на тайни агенти. Оказва се, че в опит да се направи на жертва Панов не се е посвенил да публикува на сайта оригиналната призовка на КПКОНПИ, в която обаче присъстват личните данни на служителите на комисията, които проверяват Панов.

Ортакът му Калпакчиев обяви

данъчните проверки за тормоз

За форма на тормоз над магистрати изкара данъчните проверки новият председател на грантаджийския Съюз на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев. Калпакчиев бе член на ВСС в предния мандат на кадровия орган, като тогава играеше в съюз с Лозан Панов.

Той бе избран за председател на ССБ през уикенда, като шефът на ВКС лично отиде на заседанието на общото събрание на съюза, за да демонстрира подкрепата си за него. Калпакчиев не пропусна да му върне веднага „услугата“, като още в първото интервю на новата си позиция днес – пред БНР, удари рамо на Панов, заявявайки, че и срещу председателя на ВКС и срещу други съдии били образувани данъчни проверки за години назад.

Според него това била софистицирана, но опасна форма на натиск, като според новия шеф на съдиите грантаджии проверките срещу магистрати трябвало да се правят едва ли не само от Инспектората на ВСС. Калпакчиев обаче не уточни как би могло да се случва това при положение, че функциите на ИВСС са ограничени до ясно записаните в закона и те не предвиждат данъчни разследвания.

Пропусна и да уточни, че проверката срещу Панов от страна на НАП бе стартирана, след като шефът на ВКС не спази закона и не декларира имуществото си пред Сметната палата. След като данъчните установиха солидни разминавания между реалните доходи на шефа на ВКС и декларираните от него пък сезираха КПКОНПИ.

Коментари