Лозан Панов пристана на Цветан Василев

Вместо да се оттегли от поста, докато го разследват ще чете лекция на събитие на БОЕЦ и „Правосъдие за всеки“


Скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов пристана публично на Цветан Василев. Компрометираният съдия №1 ще чете лекция на събитие на свързаното с банкера беглец Цветан Василев НПО БОЕЦ. Това става ясно от събитие във Фейсбук, организирано от самото сдружение и техните авери от „Правосъдие за всеки“, клонящи към другия подсъдим олигарх – Иво Прокопиев.

Лекцията трябва да бъде изчетена в един от емблематичните столични хотели, в който преди време олигарсите издатели представиха и своята т.нар Бяла книга за свободата на словото. Наемът на тези помещения е доста солен, но това явно не притеснява двете НПО-та, които очевидно разчитат на щедростта на своите олигархични спонсори. Датата на събитието пък е 17 април – ден след като у нас се честват 140 години от приемането на Великотърновската конституция.

Поведението на Панов очевидно цели поредната политическа провокация към Темида, която шефът на ВКС редовно прави, откакто е заел този пост. Събитието идва и само ден след като стана ясно, че Панов се проверява от прокуратурата заради съмненията около покупката на евтино жилище от „Артекс“, както и странните финансово-имотни взаимоотношения на фамилия Панови. Вместо да се оттегли, както направиха останалите проверявани (виж по-долу – б.р.), скандалният магистрат заяви, че остава на поста си, и дори нагло обясни, че бил „най-минатият“.

В същото време президентът Румен Радев свали доверието си от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и свика КСНС заради проблемите на корупцията по високите етажи на властта. За Панов, чийто указ е подписал самият Радев, обаче президентът мълчи. Изданието „Правен свят“ отбеляза в свой анализ, че „първите стъпки в тази посока трябва да дойдат именно от президента, който на основание на правомощията, дадени му от конституцията, може да свали доверието и от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) по начина, по който вече го направи с ръководителя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)“. Според медията като обединител на нацията президентът е длъжен да демонстрира еднакво отношение към всяка проява или факт, които могат да доведат до ерозиране на доверието в обществото към органите, призвани да разкриват корупцията, и в още по-голяма степен – по отношение на представителите на съдебната система, които следва да са гарантите на справедливостта и върховенството на правото. Известно е, че Румен Радев никога не е имал добро мнение за председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, при това много преди активираната (медийна) атака срещу бившия прокурор, свързана с апартамента и голямата му тераса.

Радев е демонстрирал резерви и по отношение на председателя на ВКС Лозан Панов още когато последният се опитваше да въвлече и президентската институция във войната, която неговите покровители водят срещу прокуратурата, и много преди да се разбере, че жилището, което обитава, е придобито в нарушение на данъчното законодателство, поставяйки „съдия №1“ в положението на уронващ престижа на съдебната власт нарушител на задължителните за всеки магистрат етични норми.

Коментари