Лозан Панов абдикира от поста си на председател на ВКС заради скандалния клип в Съдебната палата


Лозан Панов абдикира от поста си на председател на Върховния касационен съд (ВКС), бягайки панически от отговорността, която носи заради скандалния клип, заснет в Съдебната палата в София, която той стопанисва.

Въпросът бе включен за обсъждане в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) от неговия представляващ Боян Магдалинчев, който поиска от Панов да даде обяснение – има ли сключен договор за заснемане на клипа, какво съдържа той, с кого е сключен, кога е сключен, имало ли е предварително обсъждане, имало ли е предварително преглеждане на материалите във връзка с видеоклипа. „Къде и кога е заснет клипът. Прегледано ли е съдържанието му или не. Това са нещата, които поставям на обсъждане тука“, поясни подробно Магдалинчев.

Въпреки огромния скандал и невиждания обществен отзвук на проблема, единственото, което Панов заяви беше, че „в момента тече проверка“.

Каква обаче е тази проверка? Защо е назначена и себе си ли проверява председателят на ВКС? Това бяха въпросите, които най-ярко се чуха от микрофоните на съдебните кадровици, вследствие на опитите на Панов да се скрие от дебата.

Атанаска Дишева също автоматично се включи, сякаш чрез натиснат бутон, като заяви, че не била гледала клипа и не разбирала какво има да се обсъжда по въпроса. „Моля първо да изгледаме клипа и да уточним какво ще обсъждаме. Нямаме материал“, опита се да блокира дебата Дишева. Въпреки, че клипът и подробностите около него вече почти седмица бунят духовете в цялото общество и циркулират из медиите Олга Керелска също се оказа изненадана, че подобен въпрос се предлага за обсъждане от Пленума.

„Материалите по темата и клипът са общодостъпни и са в публичното пространство“, припомни правосъдният министър.

„Вие, г-н Магдалинчев, кога видяхте този клип и кога у вас се формира желание да го обсъждаме“, направи последен безсилен опит да парира разговора Атанаска Дишева.

„Колеги, ние имаме проблем. Не може да си заровим главата в пясъка като щрауси. Клипът се излъчи навсякъде и по национални медии. Трябва да обсъдим въпроса. Не можем да мълчим“, каза и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

„Няма значение дали главният секретар или друг служител на ВКС е сключил договора. Председателят на ВКС носи отговорност. Проблемът е, че не е проверил сценария. Защо не е проверил това преди излъчването? Защо не е проверено съдържанието? Какво говорим, че не сме гледали клипа, като той беше излъчен по всички телевизии. Председателят на ВКС очевидно не проверява кой подписва договори и не се интересува. За какво говорим„, попита и Севдалин Мавров.

Панов обаче не се отказа от бягството и с последни сили преповтори тезата, че се извършвала проверка във ВКС.

„Фактите са ясни. Струва ми се, че с вашата теза за проверката стои по-скоро опит за препятстване на дебата и вероятно да се укрият факти и обстоятелства. Вие сте най-близо до фактите и следва вие да ни запознаете. Лицемерието трябва да се покаже на публиката и тя да разбере кой действително иска публичност, кога иска такава публичност„, отговори му Данаил Кирилов.

Атанаска Дишева в този момент изпадна в истерия. „Защо точката не беше включена вчера? Качете материалите“, изкрещя тя.

След което кадровиците дадоха 10 минути почивка, в които Атанаска Дишева да може все пак да изгледа клипа преди да се върне в ролята си на адвокат на председателя на ВКС.

Коментари