Лозан и „БОЕЦ“ се прегърнаха срещу неудобните медии


Шефът на ВКС чете лекция на събитие, организирано от НПО-то на Цветан Василев

Скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов и НПО-то на укриващия се зад граница от българското правосъдие Цветан Василев „БОЕЦ“ се обединиха публично срещу „неудобните медии“. Грозната сцена се разигра на конференция под наслов: „Независим съд – свободна държава. За правото и справедливостта“, която се проведе в лъскавия столичен хотел „Балкан“. Съорганизатори на събитието пък бе НПО-то, обслужващо политическите амбиции на проваления правосъден министър и настоящ сламен лидер на „Да, България“ Христо Иванов, пише „Монитор“.

Конференцията обаче се превърна в потъпкване на свободата на словото и на практика се ограничи до лекция на председателя на ВКС Лозан Панов пред подбрани медии, тъй като останалите не бяха допуснати. Панов, който демонстративно не присъства на честването на 140 г. от приемането на първата демократична българска Конституция през 1879 г. във вторник във Велико Търново, на която се събра целият магистратски елит, в сряда се изяви като основен лектор на сбирка на съмнителни НПО-та в централен столичен хотел.

Няколко дни по-рано на електронните пощи на журналисти от „Монитор“ бяха получени покани за събитието с молба да бъде заявено участие чрез предварителна регистрация на посочен имейл. Такава регистрация бе направена, но въпреки това журналистите не бяха допуснати на събитието.

На въпрос защо това се случва, мъж с бадж Атанас Шарков, представил се като член на инициативния комитет, обясни: „Поканата е само, за да ви информираме за събитието. Нищо, че сте се регистрирали, ние не сме ви потвърдили“. На забележката, че не е било написано, че ще има потвърждение на регистрацията, видимо изнервеният мъж, се тросна: „Има баджове за медиите, чието отразяване ни интересува“, а след това допълни, че това са медии, „които ни отразяват правилно“.

Всички недопуснати на речта на Панов средства за масова информация той обвини, че са виновни за 111-тото място по свобода на словото в България. В същото време съвсем демонстративно журналисти, които не са се регистрирали, но явно са от подбраните медии, бяха записани и допуснати в залата, където предстоеше да се чуят поредните разсъждения на съдия №1 за съдебната система и правосъдието в страната.

Докато удобни и неудобни медии бяха селектирани на място във фоайето на хотела, шефът на „Правосъдие за всеки“ Петромир Кънчев се въртеше настрани и остави на неизвестните никому регистратори да обясняват на журналистите защо не са допуснати на събитието. Специално наети гардове пък стояха на вратата на залата и стриктно проверяваха да не влезе някой без бадж. Видимо впечатление направи, че десетки от белите баджове, приготвени за поканени гости на лекцията, останаха непокътнати, тъй като хората просто не дойдоха на събитието. Много от пропуските в жълт цвят за представители на медиите също останаха недокоснати поради същата причина.

За сметка на това вечно недоволният от какво ли не Йоло Денев получи разрешение да влезе. Представящият се дисидент и журналист Николай Колев – Босия пък се появи с метална рулетка в ръцете, която периодично отваряше и затваряше, и също бе пуснат на лекцията без проблем. Постоянното присъствие на всички протести на „Правосъдие за всеки“ и „БОЕЦ“ Христо Николов, който гравитира край „Да, България“, този път беше без мегафон, изтупан в бял костюм. Присъствие регистрира и бившият скандален шеф на Софийския районен съд Методи Лалов. Други известни личности – юристи и общественици, не бяха забелязани.

Иначе събитието, за което явно бяха похарчени сериозни суми от незнайни благодетели, се проведе при отчайващо нисък интерес. В зала, в която бяха разположени столове за 200 седящи гости, присъстваха не повече от 40 лица, повечето от които са известни като защитници и говорители на тезите на банкера беглец Цветан Василев, както и „щатни“ протестъри.

Минута преди началото на събитието Панов пристигна в хотела и отговори на онази част от журналистическите въпроси, които му харесаха. На първо място той заяви, че няма да подава оставка заради разследването как жена му Елисавета, наречена от Христо Иванов Черния лебед, си е купила луксозно жилище на ниски цени от скандалната фирма „Артекс“. Идеята за промени в Закона за съдебната власт, според които тримата големи – главният прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС също да бъдат разследвани, Панов обяви за „неприемлива за българското законодателство“ и се оправда: „Аз и сега съм разследван, срещу мен има и данъчни проверки, и на КПКОНПИ“. След което добави: „Темата за предсрочно прекратяване на мандати – в ЗСВ има ясно регламентирани основания, които са предвидени. Имам впечатлението, че се търси по-скоро основание, а не се търсят законови предпоставки“. Панов каза още, че не бил чул Европейската комисия да изисква разследване на председателите на върховни съдилища и отказа да обясни защо съпругата му тръгна да го оправдава по подбрани медии.


Пред отбрани протестъри и перодръжки на олигарси

Панов изчете поредно политическо слово


В залата пък Панов изчете поредната си политическа реч, като голяма част от нея бе посветена на аналогии между действията на фашистите в Германия при управлението на Адолф Хитлер и съвременна България. Лозан Панов обвини европейските институции, че имат лицемерно отношение към българските власти, като заради подкрепата им за отпадане на Мониторинговия механизъм над България, председателят на ВКС достигна до извода, че ЕК практически помагала за настаняване на фашисткия модел у нас. „Няма определена мярка, но събитията в България в последните години напомнят исторически контекст, в който се е развил националсоциализма“, каза Панов.

Очаквано и в пълен синхрон с политическите изказвания на проваления бивш правосъден министър и лидер на „Да, България“ Христо Иванов, Лозан Панов също нападна главния прокурор Сотир Цацаров. Панов повтори „опорните точки“, които Иванов лансира от няколко дни в медиите, че предстоят „мракобесни времена“ за правосъдието, ако Цацаров станел главен съдебен инспектор.

За естеството на форума говори и един от въпросите, които му бе зададен от един от присъстващите, а именно – дали Лозан Панов е готов да оглави нов политически проект. Председателят на ВКС отговори, че се надява да изкара до край мандата си, освен, ако не се стигне до преждевременното му отстраняване заради системни нарушения. Развоя на самото събитие показа, че организаторите са преследвали именно тази цел – оставането на Панов начело на Съдийската колегия на ВСС и на ВКС. Още повече, че организирането на форума се случи, непосредствено след разкритията за закупуването от самия Панов и от съпругата му на имоти на цени в пъти по-ниски от реалните, включително и огромен апартамент от кумовете им от строителната фирма на властта „Артекс“.

След края на форума, Панов остана в залата и в продължение на 15-минути разговаряше приятелски с един от най-доверените хора на Цветан Василев в медийните среди у нас – авторката на множество интервюта с банкера беглец Любица Кулезич. Час по-рано известният с близостта си до Василев – Георги Георгиев от „Боец“ обяви, че организацията, чиято основна цел е да защитава интереса на основния подсъдим за фалита на КТБ, щяла да издига кандидат за главен прокурор.


Коментари