Линейка остави раждаща жена на пътя заради друг сигнал


Екип на „Бърза помощ“ остави на пътя 30-годишна раждаща жена, за да се отзове на друг сигнал за неотложна медицинска помощ.
Инцидентът е станал вчера около 7 ч. сутринта на пътя от Симеоновград към Хасково, съобщи местният сайт „Хасково Нет“.

30-годишната бъдеща майка Анастасия Ангелова била с контракции и 8-сантиметрово разкритие. Тя имала и високо кръвно налягане. От центъра за спешна помощ в Симеоновград я насочили към АГ-отделението в Хасково. Родилката била качена в линейка заедно със съпруга си Златко.

На около 5 км след изхода на града обаче екипът в линейката получил сигнал за тежка катастрофа и мъж с опасност за живота. Тогава фелдшерът Митко Костов наредил на раждащата жена и съпруга й да слязат от линейката и да си потърсят такси или друг транспорт.

Не можех да повярвам на ушите си. Как е възможно такова нещо – нима моето дете и аз не сме важни. Усещах, че раждам, когато ме стовариха като чувал. Осигурена съм здравно. Имам и допълнителни здравни осигуровки”, разказва Анастасия Ангелова.

Въпреки протестите на родилката и мъжа й, двамата били оставени на пътя. Приятел на семейството се отзовал и транспортирал с личния си автомобил бъдещата майка до болницата в Хасково, а в 11 часа малкият Ангел-Михаил проплакал блогополучно. Момченцето е дълго чакана рожба за семейството, след като Анастасия преживяла две загуби.

Ако нещо му се беше случило, за мен нямаше живот повече”, казва майката, докато с пълни със сълзи очи гледа спящия си спокойно син.

Началникът на Областния център за спешна медицинска помощ Петя Радева обясни, че случая се разследва.

Колегата е допуснал грешка. Той не е неопитен, но в случая не е съобразил. И двата случая са спешни. Колегата е трябвало да завърши транспорта на родилката, а за катастрофата да се поиска помощ от старозагорската община Опан или Харманли, който е само на 11 км разстояние”, призна Радева.

Тя обясни, че след като е взел ранения от катастрофата, фелдшерът се е върнал с линейката до мястото, където е оставил раждащата Анастасия. После обяснил, че не я е намерил.

Акушер-гинеколозите от хасковската болница обаче окачествиха решението на фелдшера Митко Костов като „недопустимо“.

Всяко раждане е спешно състояние по закон. И трябва да бъде извършено задължително в болнична среда, в противен случай рискът за фатален край за майката и бебето е огромен” категоричен бе началникът на АГ-отделението в МБАЛ-Хасково д-р Добри Добрев.

източник: dir.bg
Коментари