Кристиян Николов и адвокатът му правят опит за шиканиране на процеса


Обвиненият за смъртта на журналиста Милен Цветков – Кристиян Николов е подал молба за изменение на мярката му за неотклонение. Не са ясни мотивите на задържания да поиска да бъде пуснат на свобода. Мярката на Кристиан Николов е насрочена за понеделник 13.30 часа, 8 състав.

Междувременно от съобщение на Софийската градска прокуратура (СГП) стана ясно, че обвиняемият и защитникът му прилагат класическите методи за забавяне на процеса. 

От държавното обвинение заявяват, че са приключили с предявяването на материали по наказателното производство. Деянието е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, вр. ал. 1 от НК – умишлено предизвикано пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението. Материалите по делото, събрани в 25 тома, са били предявени на обвиняемия и неговия защитник на посочените от тях четири дати в периода 12.10.2020 г. – 27.10.2020 г. Те са направили осем искания, сред които отводи на вещи лица, разпити на свидетели, които вече са били разпитани и други процедурни искания. Впоследствие, след приключване на предявяването, е постъпила нова молба от Николов, в която той е заявил намерението си да формулира и допълнителни искания. „Наблюдаващият прокурор незабавно ще се произнесе по направените искания, бележки и възражения“, уточняват от прокуратурата. Едва след това ще бъде възможно да се пристъпи към внасяне на обвинителния акт в съда.

Случаят с Кристиян Николов и опитите му, заедно с адвоката си, да шиканира процеса и да бави внасянето на обвинителния акт е красноречив пример за това, че прокурата с право иска промени в Наказателно-процесуални кодекс (НПК) за олекотяване на процедурата и изчистването на формализма в процеса. Въпреки старанието на обвиняемия и защитата максимално да забавят и затруднят разследването и влизането на делото в съда, Николов със сигурност скоро ще стане подсъдим.

Кристиян Николов е задържан под стража след тежката катастрофа, която отне живота на журналиста Милен Цветков на Великден тази година. Разследването установи, че Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, като наред с това управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества – амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин, със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

По този начин Кристиян Николов е извършил престъплението, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години, а в особено тежки случаи – от 15 до 20 години или доживотен затвор.

През юли тази година делото за смъртта на журналиста беше отложено. Причината – постъпила молба от адвоката на Кристиян Николов за отлагане. Според нея, защитата на младежът в лицето на адвокат Любомир Таков е болен и няма възможност да присъства на делото. Поредното неуважение от страна на Кристиян Николов към съда бе, че той отново не се яви на заседанието. Показателно за пълната незаинтересованост на младежа бе и поведението му още в самото начало на мярката, когато Николов се включи за секунди чрез Skype, за да заяви, че не желае да участва в заседанието дори онлайн.

След трагедията със смъртта на Милен Цветков главният прокурор Иван Гешев настоя за промени и в Наказателния кодекс, които да утежнят наказанията за пияни и дрогирани шофьори, причинили смърт при катастрофи.

Стигна се и до законопроект на ГЕРБ, препоръчан и от премиера Бойко Борисов. В него бяха заложени по-строго наказание за шофирането в нетрезво или дрогирано състояние, като то да бъде увеличено на от 5 до 15 години, в особено тежки случаи – от 6 до 20 години. Предложени бяха и по-високи наказания за средна или тежка телесна повреда при инцидент по вина на пиян или дрогиран водач, както и по-високи санкции за шофиране в нетрезво състояние.

Коментари