Красимира Аманфо: За Деня на народните будители откриха Българско неделно училище в Южна Германия


герВ Деня на народните будители, 1.11., в южногерманския град Конщанц бе открито първото Българско неделно училище „Иван Вазов“. В него ще учат българчета на възраст от 4 до 18- годишна възраст. Квалифицирани преподаватели ще обучават децата по учебна програма и предмети, изучавани и в училищата в България- родинознание, история, география, български език. По- малките пък ще имат занимания като предучилищна група. Учебните занятия ще са три астронимически часа и ще се провеждат в неделя. Родителите ще заплащат месечна такса в размер на 35 евро. Идеята е на по-късен етап да има и групи по народни танци, театрално изкуство и др.

Учителката Борислава Петрова ще обучава българчетата, посещаващи Неделното училище в гр. Конщанц, който се намира на брега на Боденското езеро и на границата с Швейцария. Г-жа Петрова е преподавател и в Българското училище в Мюнхен. Другият квалифициран педагог ще е Марияна Димитрова- преподавател по български език и литература.

В Българското неделно училище „Иван Вазов“ досега има подадени двайсетина заявления на деца от южногерманските градове Конщанц, Фридриксхафен, Фрайбург, Зинген, Щоках и др. Очакват се още повече деца, дори и от Швейцаската част, тъй като училището е единсвеното в провинция Баден-Вюртенберг, което ще кандидатсва за субсидия от МОН и ще издава български дипломи за завърщен клас. Идеята за създаване на Българско неделно училище е на родители, които в процес на реализация регистрират едноименно сдружение с председател Иво Петров. Обзаведените и оборудвани помещения за учебните процеси са предоставени от AWO- германска държавна институция, подпомагаща нуждаещи се хора и организации.

Красимира Аманфо

Конщанц, Германия

Коментари