Крадливите Баневи ги докараха на боксир…


Арестантката Евгения Банева кацна в 13:19 часа на летище София с полет от Мюнхен. Тя бе отведена с кола на Съдебна охрана, информира Канал 3.

С друг полет от Франкфурт в 13:39 часа пристигна и мъжът ѝ Николай Банев.

Припомняме ви, че Баневи бяха задържани във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери”, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина. Миналата седмица френският съд разреши екстрадицията им.

Вижте видео от самолета с Евгения Банева тук.

Като че ли дойде моментът отгледаните от прехода домашни олигарси да бъдат поставени в криминален контекст. Това каза пред БНР журналистът Велислав Русев по повод на екстрадирането на семейство Баневи от Франция.

Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

На 21 ноември френски съд разреши екстрадирането им в България.

Велислав Русев каза, че очаква и други такива стари криминални схеми да бъдат показани на повърхността.

Проблемът е, че на Баневи и други домашни олигарси им беше позволено да станат такива, коментира журналистът и добави, че всички арестувани напоследък бизнесмени са плод на криминалната икономика през последните 20 години.

Ние не можем да се отърсим от тази криминалност и да имаме нормална европейска икономика, каза още Велислав Русев.

Той посочи, че някои от бизнесмените на прехода са се опитали да минат на светло и имат относително успешен бизнес: „Станаха застрахователи, банкери, производители на селскостопанска продукция“.

Русев обаче изрази съмнения, че специализираната прокуратура и ГДБОП са сред реформираните институции и работят по различен от досега начин.

Според него след като Баневи бъдат върнати в България, ще има дълъг съдебен процес и зрелищен сблъсък между прокуратурата, съда и адвокатите на семейството.

Коментари