Костов наглее в ефир – поиска обществото да му се извини


Бившият премиер и баща на бандитската приватизация у нас Иван Костов постигна нови висини в наглостта, след като заяви, че чака извинение от българското общество, защото го „набедило, че едва ли не е купил половината от продадените при приватизацията неща“.

Скандалното си изявление той направи в ефира на предаването „120 минути“ на bTV, което често пъти играе ролята на основна трибуна на опорките на мейнстрийма на подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев, дължащ първия си милион именно на Костов.

Вероятно на това се дължи и появата на Командира, който бе поканен като гост, именно

за да се пробва да замаже разкритията на бащата на валутния борд Стив Ханке

срещу него и кабинета му. Миналата седмица в същото предаване сензационно и неочаквано Ханке разкри, че по времето на правителството „Костов“ отишъл при тогавашния президент Петър Стоянов, чийто съветник бе, с куфарче, пълно с доказателства за корупция срещу синия кабинет. Дал документите на Стоянов, който обаче звъннал на Командира и реално го предупредил, че е „хванат в крачка“. Самото разкритие пък дойде, след като преди дни главният прокурор Иван Гешев обяви, че държавното обвинение ще направи пълна ревизия на процеса на раздържавяване у нас и там, където бъдат намерени престъпления, но няма как да бъдат дадени на съд заради изтекла давност, обществото ще бъде информирано за тях.

В отговор на думите на Ханке Командира заяви, че световноизвестният финансист не бил „баща на валутния борд“ и изкара, че

го атакува заради „наранено его“ и честолюбие

След което продължи с още по-нагло твърдение. „Аз такъв разговор с Петър Стоянов не съм имал. Няма и как да съм имал, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал. Нито аз, нито семейството ми, нито съпругата ми, нито моите 30 братовчеда тогава, никой не е участвал в приватизацията като купувач. Не е бил и от страната на продавачите, които са реализирали предприятията“, заяви Командира, а малко по-късно допълни: „Нито съм купувал, нито съм продавал. Аз не съм стоял на гише и не съм дребен гешефтар. Елате да търсим в Драгалевци в мазето къде е онази купена половина от приватизацията“.

Абсурдната сцена продължи с близо 20-минутни взаимно изключващи се твърдения с основна цел – опита на Костов да се изкара едва ли не борец срещу корупцията. „Не е вярно това, че е изтекла давността и затова някак си са останали безнаказани тези нарушения, защото 500 сделки бяха проверени, бяха повдигнати обвинения. Няма да мога да изброя всички, но обвинения имаше срещу Захари Желязков (тогавашния шеф на Агенцията по приватизация), Александър Божков (вече починалия бивш министър на промишлеността в първия кабинет на Костов), поне двама министри от правителството. Тези обвинения бяха повдигнати, прокуратурата си свърши работата така да се каже, но те паднаха в съда. В този смисъл не е вярно, че някаква давност е спасила тези хора. Те бяха изтормозени с многогодишни процеси, в които бяха отхвърлени обвиненията към тях“. Костов не каза и думичка за факта, че по време на кабинета си той проведе и процес по овладяване на съда. Но в същото време заяви, че именно заради съмненията за корупция бил възложил на НСБОП и НСС да направят доклад, след което са били подадени сигнали към прокуратурата. Продължи с излияния, че само 54% от приватизацията била направена по негово време, процесът на раздържавяване бил направен при общо четири кабинета и в него били участвали хора от всички политически сили. А в коментар за раздържавяването на „Балкан“, превърнало се в емблема на грабежа по негово време, заяви, че

авиокомпанията „не струвала нищо“

Костов така и не каза дали и кои точно от министрите в първия му кабинет бяха сменени заради въпросния доклад, изготвен от службите по негово разпореждане. Оправда се, че бил класифициран и не можел така да спекулира с него. За сметка на това сам изтъкна, че е имало съмнения около приватизацията на гаража на НСО от първия съпруг на тогавашния външен министър Надежда Михайлова. Но на въпрос защо не я е сменил, след като е било нарушено правилото близки на хора от кабинета да не участват в раздържавяването, се оплете. В крайна сметка заяви, че не Михайлова стояла зад сделката, а и се разделила с тогавашния си съпруг малко по-късно.

Словоблудството от екрана продължи с излияния, че никой от министрите му не бил станал „изявен богаташ“. „Нито олигарх. Тези хора, дори да са повишили жизненото си равнище, не са станали такива богаташи. Други станаха богаташи“, отсече Командира, но и думичка не отвори за факта, че въпросните „други“ всъщност са настоящите олигарси, създадени именно от него благодарение на същата тази приватизация. При която те сложиха ръка за жълти стотинки на активи за милиони. Този въпрос впрочем така и не му беше зададен в студиото.


Коментари