ГАЛЕРИЯ! Отбелязахме 100 години гимназиално образование в Троян


В навечерието на най-светлия български празник, 24 май, в салона на НЧ „Наука- 1870 г.“ се проведе тържественото честване на 100 години гимназиално образование в Троян.

Един вълнуващ и разчустващ концерт, продължил близо 3 часа. Три часа, през които всички гости си спомняха за моменти от ученическите им години. Емоция, сълзи и усмивки предизвика тържественото честване.

Концертът бе организиран от СОУ „Васил Левски“ – Троян. На него присъстваха множество бивши и настоящи възпитаници, учители, директори и хора, свързани по някакъв начин с училището.

Програмата започна с историческа ретроспекция на събитията от създаването на българската държава до наши дни – пресъздадени със силни слова и мултимедия, по идея на Радка Цонковска и компютърно оформление, дело на десетокласника Петър Аврамски. След което бе излъчена и премиерата на филма „5 минути Троян: 100 години гимназиално образование“, направен специално за юбилея. Продукцията е заснета от продуцентска къща „Камен Во“ с режисьори Камен Воденичаров и Мишо Ланджев, а сценарист е големият българския журналист Георги Милчев. Филмът предизвика множество възторжени коментари от публиката и всички бяха запленени от кадрите и изпълнението на продукцията. Хората, които не са могли да го гледат ще имат тази възможност съвсем скоро с премиера по БНТ и в сайта troyanpress.com.

След това думата взе директорката на СОУ „Васил Левски“ – Троян – Розалина Русенова. Тя изнесе своето слово със сълзи на очи – слово, което припомни неистовия труд на всички, които са градили и надграждали троянската гимназия, за да може сега да е една от най-добрите в България. В изнесената от г-жа Русенова статистика стана ясно, че завършилите средно образование в гимназията са 7500 души като по-известни личности между тях са: Аня Пенчева – актриса, Мирослав Севлиевски – политик, Донка Михайлова – кмет на Троян, Евгени Узунов – политик, Йонка Мичева – бивш народен представител и директор на училището в периода 1950 – 1966 г. , проф. Марко Семов – писател и журналист, акад. Ангел Балевски, Лиляна Кисьова – оперна певица и много други.

Розалина Русенова с големия дарител Иван Радев
Розалина Русенова с големия дарител Иван Радев

Събитието бе уважено от кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова, зам.- председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, народният представител Иван Миховски, зам.-областният управител на Ловеч Георги Терзийски, Йонка Мичева, председателят на Общински съвет – Троян Николай Тодоров и други.

Специални благодарности г-жа Русенова отправи към бизнесмена Иван Радев – първенец на випуск 1978, за финансовата подкрепа, която е оказал за заснемането на филма по случай 100 години гимназиално образование. Той е и златен медалист на гимназията.

Втората част от концерта продължи с песни и танци на учениците от СОУ „Васил Левски“. На сцената се изявиха момичетата и момчетата от ВС „Гласове“ при училището с ръководител Мариета Жекова, фолклорен ансамбъл „Траяна“, вокална формация „Ритмикс“ към вокална студия „Усмивка“ при НЧ „Наука-1870 г.“ – Троян с ръководител Светла Чевенкова, децата от начален курс и мажоретният състав към училището.

Концертът беше реализиран от преподавателките по музика Мариета Жекова и Радка Цонковска. Веско Ангелов беше озвучител, осветители – Иван Димитров и Петър Аврамски.

За пръв път в историята на града ни, концерт беше излъчван на живо в интернет. Реализацията беше дело на учителя по информатика и информационни технологии Свилен Димитров, а връзката беше подсигурена от „Спринт“ – Троян и подкрепата на изпълнителния ѝ директор, г-н Васил Радойчевски.

Близо 1000 души пожелаха да посетят концерта, но това не беше по възможностите на читалищната зала и затова на откритата сцена имаше мултимедия, която предаваше излъчването на концерта за всички, които не успяха да влязат. За това се погрижиха десетокласникът Кирил Стоянов и Димитър Калински – главен експерт „Системен администратор“ към Община Троян.

Вечерта продължи с бал на медалистите в механата и ресторанта на хотел „Троян плаза“. На него присъстваха близо 300 бивши възпитаници на СОУ „Васил Левски“ – Троян, наградени със златни и сребърни медали.

100 годишнината завърши с прекрасна заря в небето над река Бели Осъм.

Коментари