Коледни чудеса за децата от община Угърчин


За четвърта година ръководството на община Угърчин подари на децата от общината коледни приказни спектакли с детската писателка Милена Димова.

Нейното гостуване съвпадна и с Националната седмица на четенето обявена за поредна година от МОН.

Децата от детските градини в: Лесидрен, Кирчево, Угърчин и Катунец посрещнаха първи детската писателка, която те добре познават и много й се радват. Скъсили дистанцията, те я наричат по име – Милена,  неспирайки да я обсипват с прегръдки и добро настроение, докато им е на гости.

Тази година, тя им представи своята коледна приказка „Вярвай в чудеса“, в която се разказва за едно вълшебно дете, което иска да се роди в  човешко семейство. То живее временно при дядо Коледа, и само ако някое земно дете истински го пожелае за свое братче, ще се роди. А  това е желанието  на героинята от приказката Снежка, която в коледната нощ по магичен начин отива на гости в страната на дядо Коледа и там се запознава с още много други приказни същества.

В края на всеки спектакъл децата заедно с детската писателка извършват своя приказен ритуал  – потъркват ръчички, пожелават си нещо много силно и всички заедно изпращат своите желания в света на чудесата. Учителките и директорките на детските заведения участват също в ритуала убедени, че чудесата се случват само, ако имат вярата на децата. А Милена е винаги толкова уверена в това, за което разказва и пише в своите детски приказки, че е трудно човек да не й повярва.

Следващите й срещи бяха с учениците от :  ОУ„Св. Паисий Хилендарски“ в Лесидрен, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Угърчин и ОУ „Христо Ботев“ в Кирчево.

За учениците от първи до четвърти клас включително писателката беше подготвила своята нова детска приказка „Вярващо добро сърце за Коледа“.

В нея се разказва за едни малки дяволчета и техният главатар, които живеят далеч от Земята, но не търпят да виждат щастливи и добри земните жители. Затова ги дебнат от  вълшебен прозорец в облаците и само със замаха на опашката си объркват добрите им дела на Земята. Но ако човека носи вярващо добро сърце не може да бъде засегнат.

Учениците харесаха новата приказка, нещо повече  – в трите училища, когато писателката престорено се правеше , че е забравила заглавието й, децата в един глас казваха – „Вярващо добро сърце за Коледа“

Те знаят, че наред с всички подаръци, за които си мечтаят да открият под елхата тази Коледа, е добре да си пожелаят в магичната нощ и вярващо добро сърце, за да владеят тайната на чудесата в своя живот.

Детската авторка  с много прегръдки към децата  им обеща да се срещнат отново на четвъртия детски фестивал „Вярвай в чудеса“ през юни в Угърчин. Някои от по –малките малчугани нетърпеливо  са започнали да репетират своите артистични програми за поредния детски фестивал от сега.

С благодарност към община Угърчин, Милена Димова пожелава на всички жители светли и здрави коледни и новогодишни празници.

 Нека домовете ви бъдат изпълнени с  топлота, красота  и нежност!

А ако все още се чудите  какво да си пожелаете за Коледа – пожелайте си вярващо добро сърце.

Бъдете здрави!

Милена Димова

Коментари