Кога спира снегът?


Температурите падат под минус 10 градуса в неделя

Снеговалежите ще отслабват до обяд и ще спират постепенно, най-късно – в източните райони. Облачността ще се разкъсва от запад и в някои части на Централна и Западна България ще се покаже слънцето. Температурите в най-топлата част на денонощието ще бъдат между 1 и 4 градуса. Вятърът ще е по-осезаем до обяд, с пориви със скорост от над 50 км/ч в Североизточна България. В късния следобед и привечер постепенно ще утихва.

Жълт код за снеговалежи и вятър с опасност от снегонавявания е в сила за 12 области в Източна България. В Област Бургас предупреждението е само за силен вятър. По крайбрежието има оранжев код за опасно време, с пориви на вятъра до 70-80 км/ч, както и вълнение на морето с височина на вълните до 4 метра.

В планините ще е студено и ветровито. Температурите в топлата част на денонощието ще бъдат между минус 7 и минус 12 градуса, със силен вятър със скорост до 100 км/ч. В хода на деня вятърът ще отслабва, а снеговалежите ще намаляват и спират.

В петък следобед предстои нова снежна вълна с по-малка интензивност на валежите в посока североизток-югозапад. Температурите също продължават да падат. През почивните дни облачността ще се разкъсва до слънчево време и вятърът ще утихне. Температурите ще паднат до най-ниските стойности тази зима – минус 10 – минус 12 градуса. 

В началото на новата седмица предстои рязко затопляне с кулминация във вторник-сряда, когато температурите ще достигнат 10-12 градуса с Северозападна България и около Черноморието.

Около средата на февруари се очертава нов период с валежи с формирането на пореден средиземноморски циклон, чийто център с ниско атмосферно налягане ще се плъзне по Адриатическото крайбрежие и ще премине над Гърция. Погледнато отсега, валежите отново са значителни в цялата страна.


Коментари