Кметът на Община Троян се срещна с Негово Светейшество Български Патриарх Неофит


На 12.08.2015 г., в навечерието на Храмовия празник на Троянската света обител, Кметът на Община Троян Донка Михайлова проведе среща с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий и игумена на Троянския манастир, епископ Сионий.

По време на срещата, инициирана от Негово Светейшество, г-жа Донка Михайлова изрази удовлетворението си от съвместната работа с Троянския манастир. Българският Патриарх и кметът на Троян обсъдиха проблемите, свързани с развитието на Троянска община, както и възможностите и предпоставките, с които районът разполага за развитие на поклоннически и културен туризъм. През годините община Троян работи съвместно с Българската православна църква и съдейства за поддържане на съществуващите храмове и изграждане на нови параклиси в селата. Към момента, единствено в с. Патрешко няма изграден параклис.

Инициаторите на благотворителната кампания „Скит „Св. Никола“ – духовен подслон в Троянския Балкан“ представиха пред Негово Светейшество каузата за възстановяване на скита и получиха неговата благословия за начинанието.

В края на срещата, като знак на уважение от гражданите на Троян, Кметът връчи на Българския Патриарх Неофит плакет. „Вашето присъствие тук, в Троянския манастир, в навечерието на Храмовия празник на Троянската света обител, ни носи радост и удовлетворение“, сподели кметът г-жа Михайлова.

Коментари