КМЕТЪТ МИХАЙЛОВА – МЕЖДУ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОПОНЕНТИ, НО ВСИЧКО В ИМЕТО НА ТРОЯН! – ЧАСТ ВТОРА


– Какво се случва с водата в махалите Длъжковска, Шошковска и Маргатина? Кога хората ще започнат да живеят в 21 век и ще имат постоянно питейна вода?
– В последните години на засушаване община Троян бе от малкото сред съседите, които не са на воден режим. В тежки кризи бяха Севлиево, Ловеч. Това е така, защото Общината успя да привлече най-сериозен обем средства за подмяна на инфраструктурата, като само за периода 2014-2015 година подменихме 28 км. ВиК дружеството води една силна политика на подмяна на ВиК системите, като ежегодно се влагат около 800 000 лв. Средства отиват там, където има най-много ползватели. В резултат водозагубите в общината са с 13% по-малко от тези на държавното дружество, което работи на територията на останалата част от областта. Има проблеми в махалите, които посочвате, в периодите на засушаване. Там трябва да бъдат заложени значителни средства за осигуряване на нормално водоподаване на малък брой граждани. Разбира се, това не означава, че техните интереси трябва да бъдат пренебрегвани.

Предложих да бъде изготвена програма за поетапно решаване на проблемите на махалите.  Бяха извършени неотложни действия, те в част от случаите подобриха положението, но не дадоха цялостно решение. Съветниците правилно поискаха да се дадат дългосрочни и пълни решения на проблемите като определиха срок септември за допълване на програмата. Считам, че промяната в наредбата на общинските дружества размива отговорността за управление на дружествата между Общинския съвет и кмета и не предполага яснота кой има правомощия и носи отговорност за изпълнението на подобни действия. И това не е в интерес на ефективно решение в случая.

– Как успявате да работите втори мандат в ОбС-Троян без да имате мнозинство?
– Не е лесно. Повечето ми колеги предпочитат да направят значителни компромиси в името на постигане на мнозинство в Общинския съвет. Имах подобни предложения. Предпочетох да не правя безпринципни компромиси, които да ще бъдат в ущърб на интересите на троянци. И не съжалявам за това.

– Не Ви ли се струва опозицията в ОбС-Троян твърде пасивна? На какво се дължи това?
– Мисля, че в троянския Общински съвет винаги е имало здрав разум за важните проблеми на Общината. Така е било и при кметовете Акимов и Енкин. Този тип поведение бих определила по-скоро като отговорно отколкото като пасивно.

– Как оценявате работата на народните представители от област Ловеч и работят ли в интерес на гражданите?
– През предния мандат нямахме редовни контакти с народните представители. От това никой не печелеше. Тежеше ми едно такова отношение към Общината и към местната власт. Като депутат никога не съм си го позволявала, защото считам за неприемливо проблемите на гражданите да бъдат пренебрегвани в името на това някой да печели политически дивиденти. През този мандат нещата се промениха. Мисля, че има узряване за разбирането, че въпреки различията ние носим обща отговорност за проблемите на общината. Вложих доста усилия това да се случи. Преглътнах много неща. Има добронамереност и заявена воля и от другата страна. Имаме добър диалог с Областния управител.

Коментари