Картина с визия от 30-те години грейна в Троян


blokКалканът на бившия бл. „Звезда“, на ул. „Христо Ботев“ (при паркинга на Общината), от няколко дена грее в нови цветове. Причината – художниците Дамян Бумбалов и Христо Христов реализираха инициатива на Община Троян и изрисуваха картина, вдъхновена от визия на Троян през 30-те години.

Новият стенопис е вдъхновен от автентична снимка от 30-те години на 20-ти век, на главната улица на града – от днешното централно тото до бившето кафе „Голд“. Изобразена е сградата на тогавашната Троянска популярна банка и къщите на семейство Пейнешки, Тотеви и Вачеви.

Кои са младите художници които в последните десетина дни преобразяват облика на калкана? Дамян Бумбалов е завършил Факултета по Художествени изкуства при Великотърновския университет и НГПИД „Акад. Дечко Узунов“, гр. Казанлък. Разработвал сходни проекти в различни градове в страната.

Христо Христов е родом от с. Орешак, възпитаник на НГПИ „Проф. Венко Колев“, гр.Троян, завършил Изящни изкуства-графика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Познаваме Христо и от други негови проекти в общината – изрисуваните автобусни спирки в с. Орешак. Резултатът днес – пресъздаване на миналото чрез модерното изкуство.

Какво предстои? Община Троян предизвиква жителите и гостите на града да се включат в инициативата „Селфи в Троян през 30-те“.

Искаш ли да се насладиш на незабравим уикенд в спа-хотел „Дива“ в Чифлик през ноември, да вечеряш с любим човек в механа „Старата къща“ в Троян или в механа „Троян“ в  хотел „Троян Плаза“, или да споделиш бутилка стара Троянска сливова ракия от „Винпром Троян“ с приятели и да запечаташ всички прекрасни моменти с удобен селфи стик, предоставен от www.icases.bg? Да? Тогава определено трябва да се включиш в инициативата на Община Троян „Селфи в Троян през 30-те“ и да спечелиш някоя от страхотните награди, любезно предоставени от нашите партньори.

Какво да направиш? Намери сградата с невероятния цветен стенопис, изобразяващ Троянска улица от 30-те години на миналия век и си направи селфи на фона на стенописа. Харесай страницата ни във фейсбук Красив Троян, качи своето селфи на стената и сложи хаштаг #КрасивТроян. Остава само на 31.10.2016 г. да бъдеш изтеглен от Кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова като един от печелившите.

А какво ще кажеш селифито, събрало най-много лайкове до 16:00 ч. на 31.10.2016 г., да  донесе на автора си безплатна професионална фото-сесия в Троян? ОК, няма проблеми! И един малък жокер – намери паркинга на Общината, за да откриеш и цветната сграда.

Снимай се на воля и качвай селфитата си във фейсбук на Красив Троян с хаштаг #КрасивТроян, а ние ти стискаме палци!

Допълнителна информация и условия за участие може да намерите на фейсбук страницата „Красив Троян“ – www.facebook.com/krasiv.troyan.

 

Коментари