Калоян Кюркчиев: Сбогом, Литекс!


литееееееееееекДатата е 16 декември 2015г. Часът е 11:30. Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз се събира, за да реши дали Литекс ще остане в А група. Решението – ловчанлии са отстранени от най-високото ниво на българския футбол.

Чисто като информация нещата стоят по този начин, но в емоционален план се случи кощунство: България загуби поредния си голям отбор. Поредният тим, който отива в небитието, а дали ще се върне – не е ясно. Първенството ни остана с девет отбора! Лудогорец пък споменаха, че има възможност да се откажат участие в родната лига. АД!

ЦСКА, Локомотив София, Дунав Русе, Миньор Перник, Етър, а вече и Литекс са далеч от „елита“. Отбори, дали много, а получили в замяна пращане в аматъорските дивизии. За „оранжевите“ нещата все още не са ясни: къде ще играят от другия сезон? Ще съществува ли все още в този вариант клубът?

След изхвърлянето от А група, веднага започнаха теории. Една от тях, доста популярна и правдоподобна, звучи, че Литекс ще се обедини с ЦСКА или пък че ловешките играчи ще стъпят на „Българска армия“. Не се обаче и счита за невъзможно всичко да бъде с цел Левски да се качи на трона. И говорейки за „сините“, нека разгледаме срещата, довела до толкова много емоции и скандали.

Два червени картона, спестен поне един за отбора от „Герена“ и дуспа, свирена в полза на тогавашните домакини от столицата, няма как да не породи съмнения. Съмнения, които явно имаше и главният мениджър на Литекс Стойчо Стоилов, го накараха да прикани играчите си да напуснат терена. Най-вероятно никой не очакваше в този миг, че може да се достигне до такива последствия.

литееексПри тези „правилни“ съдийски решения се питам защо съдийската ни комисия спря правата на съдиите Георги Йорданов, Таско Тасков и на асистент съдията Николай Стайков. Странни, направо нелогични действия. Но… ние нищо не можем да направим. На ловчанлии е показана вратата.

Все пак се намериха и журналисти, които веднага съобщиха имената на играчите, които може би ще напуснат „оранжевите“, при тези обстоятелства. В посока „Борисовата градина“, разбира се. Сред тях личат имената на Страхил Попов, Кристиян Малинов, Антон Недялков и младежкият национал и голям наш талант Кирил Десподов. Тъжно.

И така Литекс остава с надеждата, че ще спечели Купата на България. Все пак това им е единствената алтернатива през настоящия сезон. Ако все още съществува като отбор… Когато е създадена най-добрата в България юношеска школа, раждаща всяка година таланти, които вдигат нивото на футбола ни, е нелогичен този край. Много тъжно.

Сбогом, Литекс! Ще липсваш на истинския фен на българския футбол. Този, който истински жадува да види светлина в тунела. Този, който се радва на успехите на отборите ни в евротурнирите. Ще те помним и ще се надяваме един ден отново да те видим в А група, а след това и в Европа. Ако пък не се случи… ще стане като с Дунав Русе и Марица: ще разказваме на синовете си или внуците си, че е имало отбор, който е бил фактор в елита ни и е ставал четири пъти шампион на България. Че е имало отбор, противопоставящ се на столичните грандове . Отбор, представляващ достойно родния футбол в Европа. Отбор, който винаги ще има място в моето сърце!       

Автор: Калоян Кюркчиев

Коментари