Калоян Кюркчиев: Всички играят, а накрая печели Люпко


Литекс е силен! Вече е фактор! Думите, които написах, определено се отнасят за случилото се на Градския стадион в Ловеч. Ловчанлии повалиха Левски с класически резултат.

Преди да анализирам случилото се, отново искам да повторя два факта: „сините“ не могат да спечелят мачовете, по които наистина си личат шампионите, а Люпко Петрович отново се върна с гръм и трясък. Бляскаво, както само той може. Предишното му завръщане през този сезон, начело на Литекс, бе ознаменувано с привлекателна за окото игра и победа над Лудогорец, разбира се. А договорът на сръбския специалист (поне засега) е до края на годината, тоест само 1 среща му остава начело на „оранжевите“…

Позовавайки се на конкретната среща, трудно може да се определи кое надделява: „героизмът“ на наставника на Литекс или грешките, които Левски направи в течение на мача. Шампионските амбиции на сините отново се сведоха до „класиране за евротурнирите“. Не пак, а отново се откри пробойна, дърпаща отбора стремглаво надолу: чужденците, чужденците и пак: ЧУЖДЕНЦИТЕ. Нещо повече – отношението чужденци титуляри към български играчи титуляри бе в тяхна полза (6:5). А ръководството започна сезона с толкова много наченки, че ще промени нещата и ще използва младите български футболисти, играещи с огромно желание за този голям клуб. Китамбала, Де Ноойер, Махмудов и Диаби просто нямат място на „Герена“. Не защото са чужденци, а защото са на доста ниско ниво. Наистина много ниско.

Но… нека се върнем на Литекс, който отстрани Левски, при положение, че бе с човек по-малко почти час. Направили перфектна спойка от качествени чужденци и обещаващи родни таланти, ловчанлии могат да спечелят Купата на България. Липсата на някои от водещите клубове в „А“ група открехва вратата към финала. Финал, в който може всичко да стане. Шансовете в първенството за титла са по-малки, но все пак съществуват.

От едната страна Люпко Петрович е „герой“, а от другата Стойчо е с много проблеми за решаване. „Сините“ имат възможност, макар и частична, да си върнат за отпадането в Ловеч още в събота, където на стадион „Георги Аспарухов“ нещата ще бъдат колкото сходни, толкова и различни. Мачът ще покаже дали Литекс наистина може да се нарече „претендент“ в първенството. Левски пък от своя страна може да се събуди от летаргията, в която са изпаднали последните срещи и да си вземе поправителния изпит с „Отличен“. Дали това ще го позволи опитният сръбски треньор на „оранжевите?“ Ще има ли напрежение в щаба на сините след краха в Ловеч? Ще се отърсят ли бързо от катастрофалната загуба? Много въпроси, останали все още без отговор.

А отговорът – той ще дойде в събота в мач, който по принцип предлага на зрителите много емоции, а при стеклите се обстоятелства ще си е истинско дерби. Дерби, каквото неизменно се получава в последните години. Съревнование, показващо българския футбол в цялата му прелест.

Автор: Калоян Кюркчиев 

Коментари