ХРИСТО КАЛИСТЕРСКИ: Сините фенове на клуб „Левски“ в Троян са повече


Първият организиран клуб на почитателите се създава през 60-те години на миналия век и е наречен „Приятели на Левски“. Тогавашните левскари редовно пътуват дo местата, където играе любимият отбор. Интересен факт е, че знамето, което олицетворява тогавашните левскари, е запазено и днес и е в ръцете на сегашните привърженици на сините.
През 70-те и 80-те години продължават активните действия на троянските левскари по подкрепата на предимно футболния клуб из страната.
В самия край на 80-те, през 1988-89 година се формират и първите ни известни организирани посещения на привържениците от Троян. В този период в „А“ група играят отборите на Габрово, Велико Търново и Горна Оряховица, което прави присъствието на троянски левскари на тези стадиони редовно. Не се пропускат и дербитата на страната в София, а когато се налага дори и в Ямбол.
Имено в този период, през който се подвизават някои от най-големите легенди на сектор „Б“ за всички времена, се налагат редица имена и на привърженици от Троян, като основният двигател сред тях е Минко Русинов. За съжаление големият левскар и планински спасител Минко Русинов почива след тежко боледуване още през 2000 година. Знамето, изработено и носено от него, си остава едно от най-легендарните знамена в историята на синята агитка и в момента се пази от брат му Борислав.
В началото и средата на 90-те основните фигури в организираното левскарско движение в Троян са Петър Попов и Христо Калистерски, които са основните виновници за основаването на клуба на привържениците на ФК „Левски“ на 10.10.1996 година. На 12.10.1996 година част от членовете участват в Петата клетва на НК „Заклети левскари“ на стадион „Герена“ в София, съпроводен с мач между привържениците и сборна формация от София.
На 26.07.2000 година троянският фенклуб е регистриран в Ловешкия окръжен съд и за негов председател е избран уважавания троянски стоматолог доктор Красимир Гунешки. Задължително трябва да се отбележи, че тогава е извършено немислимо до този момент обединение на троянските левскари от всички възрасти. В този период са направени и няколко рекорда по организирани посещения. Например за мача с Галатасарай през 2001 година за влизане в Шампионска лига, повече от 100 (сто) души отиват организирано, като членове на фенклуб „Левски“ – Троян.
В началото на второто десетилетие на настоящия век, в условията на незапомнена морална криза в страната, любовта към „Левски“ избуява за пореден път в родния ни град. Огромна нова генерация изведнъж тръгва по стадионите. Привържениците на ФК „Левски“ от последното поколение, в лицето на Стефан Стратев, Георги Банков и Богомил Петров-Бобъра, създават ултрас – фракцията „Blue Boys“.
Това налага свикването на Общо събрание през 2014 година, когато за председател на клуба на привържениците е избран Христо Калистерски.
За историята, дейността, запалени левскари, дългосрочните цели и близките намерения на клуба при желание ще разкажем в следващи броеве на в. „ТроянЪТ“.
Христо Калистерски
Коментари