Как медиите на Прокопиев спряха планови ревизии в „Хиполенд“ и Терзийски ли ще отговаря пред съда? 14 компании проверени преди това от НАП за китайско карго


Истерията около рутинната проверка за Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на рискови стоки показа накъде ни тласка непрестанното и целенасочено рушене на държавността. Случилото се в петъчния ден със спряната проверка на „Хиполенд“ е нагледен пример и за това, което ни предлага същинското задкулисие – чадър над своите и бухалка срещу конкурентите.

Собственикът Мариан Колев отлично знае, че всяка година по това време – от средата на август до 15 септември, магазини като неговите са проверявани от данъчните и Икономическа полиция. Така е било, така е и сега.

Преди неговата компания НАП е ревизирал с екипите от полицията други 14 фирми от края на август досега. Другите търговци обаче не са тръгнали да се жалят, нито да използват медии на олигарси, за да бранят интересите си. 

Колев обаче си има идеална защита, която при това хитро ползва в аванс, знаейки, че наближава времето за ежегодните проверки. Той от години е близък с кръга „Капитал“, хвалебсвени статии за него излизат редовно в медиите на подсъдимия Прокопиев.

Там той преди година се хвали, че излиза на борсата, а тази пролет се жали, че коронакризата ударила бизнеса му. Дали това става безплатно, има ли официално платени реклами или нещо под масата, няма как да се разбере. Знаете защо – защото НАП и Икономическа полиция не смеят да припарят около въпросния кръжец „Капитал“. 

Вчера това стана за ясно за цяла България. Рутинната проверка за Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на рискови стоки официално бе спряна само за фирмата на Колев, и то по разпореждане лично на министър на вътрешните работи Христо Терзийски, чието име до момента се чува само по-скандални поводи.

Този обаче е не просто скандален, а противозаконен. Откъде накъде политическо лице ще спира работата на професионалните кадри на Икономическа полиция, че и на данъчните? Това лобизъм ли е, платено ли е? Терзийски ли ще отговаря на тези въпроси пред съда, ако решат всички проверявани фирми в България да се жалят пред съда за двойния аршин на властта? 

Действията на министъра са изцяло в услуга на тезата на въпросните медии, че у нас няма законност. Защото, ако имаше, нито един министър, бил той и лично назначение на премиера Бойко Борисов, нямаше да си позволи да спира работата на данъчните и органите на реда без каквито и да било мотиви.

И да бъдат третирани с различен аршин фирмите, които са близки до Прокопиев и протестират, и тези, които съвестно си плащат данъците и спазват законите, представяйки надлежно счетоводните си документи пред проверяващите.

За страшното положение, до което е докарана държавата ни, говори и друго. Покрай случая „Хиполенд“ лъсна нагледно пред обществото зверската и мракобесна цензура над правото на различно мнение от това на джендър пропагандаторите.

В четвъртък ПИК повдигна темата – как и защо един прекупвач на детски артикули използва фирмата си за политическа пропаганда.

Някакъв си вносител през 90-те години на миналия век на евтина китайска продукция, а в наши дни крупен търговец на детски колички, играчки, памперси и дрехи…

Същият се оказва, като всяка българска фирма, проверяван от данъчните, и – о, ужас, джихад!

За броени минути изданията-бухалки на олигархията в истерия започнаха като същински тролове да атакуват държавата и институциите, че си вършат работата и проверяват прекупвача. Не може – той подкрепя протестите, той иска оставката на Борисов, което го прави недосегаем.

Фактите нямат значение.

Няма значение, че държавата не само не върши нещо нередно, а напротив, точно сега изпълнява правомощията си. Кога, ако не точно в този момент, компетентните органи трябва да проверяват търговците на детски артикули. Нали след десет дни е 15-ти септември и сега родителите масово пазаруват за децата. Нали това се случва всяка година и е планово. Нали Колев отлично е знаел, че проверките предстоят.

Дали пък точно за това не е пращал хората си на протестите? Дали пък не е част от плана на кръга на Прокопиев да бъде ползван като жертва на репресия?

Истерията изобщо не е случайна. Търговец, замогнал се през 90-те с евтини китайски стоки, който преди месец и половина праща служителите с фирмените им униформи на протест пред Министерския съвет, а след като метежници подложиха на зверски унижения и нападаха полицията, почна да се жали през корпоративния профил на фирмата си, че синчето му било напръскано с „химическо вещество“.

За сведение – полицията не ползва газ, а лютив спрей. Газ беше ползван от метежниците и един полицай за малко не загуби зрението си заради тях. 

Колев обаче удобно дори не допуска, че 17-годишният му син може да е пострадал от провокаторите, които пръскаха в мелето, но твърди, че това е направила полицията. Не обяснява изобщо какво прави един 17-годишен хлапак на нерегламентиран метеж, на който от дни се зове за кръв. 

И ето- схемата е готова. Колев с помощта на медийната машина на „Капитал“ успя да изкара себе си като жертва на държавния произвол. Също като самия Прокопиев, който след дългогодишен натиск върху съда и властта именно през изданията си се отърва без присъда за ощетяването на държавата със стотици милиони от продажбата на ЕВН.

Мариан Колев се учи бързо от гуруто си. Набързо стана и оратор на протеста, а в съботния ден цъфна и в ефира на печално известния мотор на метежниците – Божков ТВ, за да преповтори опорките от изданията около Прокопиев, което повдига редица въпроси, като например:

Бил ли е рекламодател Мариан Колев в издания на „Икономедия“?

Бил ли е спонсор на „Да, България“?

Има ли Мариан Колев за съдружник и консултант адвокат, който е в изключително близки отношения с Христо Иванов?

Издъни се само в едно. Разби лъжата, която в петъчната истерия опита да лансира Ивайло Мирчев в комично включване от един магазин за детски играчки – че някой искал да взима бизнеса на Колев. Самият търговец призна, че това не отговаря на истината.

Скоро ще разбере, че и подкрепата, която Прокопиевите „бухалки“ сега му оказват, е продиктувна единствено от преследване на порочната цел да се доберат до властта, за да наложат фашистко-джендърска идеология, а той е бил просто поредната маша. Освен ако не е неин привърженик, който извратено рекламира играчките си на окървавените с кръвта на български полицаи жълти павета… 

Коментари