Как „Да, България“ припозна брата на Христо Бисеров в атаката си срещу главния прокурор


Членът на ръководството на партия „Да, България“ Ивайло Мирчев екзалтирано разпространи във вторник привечер видео в профила си във Фейсбук, на което се вижда как главният прокурор Иван Гешев напуска Съдебната палата в Хасково под истеричните крясъци на петима протестиращи. Напоследък Мирчев се превърна в личен оператор на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, като всяка негова изява, посещение или разходка по улицата биват заснемани и разпространявана в социалните мрежи на живо, а след това и на запис. Активността в отразяването на ежедневието на Иванов от страна на Мирчев понякога обаче играе лоша жега на шефа му. Пример за последното е заснетото от Мирчев без да иска видео от една от вечерите на протестите в София, на което лидерът на „Да, България“  бе уловен да разговаря с близкия до групировката СИК Димитър Ламбовски, като последният се опита да му даде отчет за състоял се разговор между трети човек и известният в българския ъндърграунд Младен Михалев – Маджо. Видеото разбуни духовете в обществото, а скандалът придоби доста сериозни измерения, но бързо бе заметен от близките до Иванов, като самият той не посочи никакво адекватно обяснение за излъчената сценка.

„Сензационната“ новина за иначе рутинната среща на обвинител №1 с магистрати от Районна и Окръжна прокуратури – Хасково във вторник, излъчена отново от Ивайло Мирчев, бе мултиплицирана от медии – група от сайтове и бТВ, чиято редакционна политика от години е насочена срещу дейността на държавното обвинение, с внушението, че Гешев се е срещнал с „народната любов“.

Читател на „Правен свят“ от Хасково се свърза с редакцията, за да разясни подробности за акцията на неколцината протестъри пред Съдебната палата в града. От писмото му се разбира, че организатор на протеста срещу Иван Гешев във вторник се оказал Марио Бисеров – братът на напълно невинния за „пране на пари“ и „укриване на данъци“ бивш политик Христо Бисеров. Оказва се, че именно Марио Бисеров, който е известен в Хасково като местен синдикалист, в последните месеци организирал малобройни протестни акции, в които се включвали малцина представители на някогашната организация на СДС, откъдето в политиката влязъл и брат му – бившият заместник председател на парламента Христо Бисеров.

Марио Бисеров (в срядата) организира малобройна акция срещу главния прокурор в Хасково

Така се оказва, че „Да, България“ в Хасково активно си партнира с брата на бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров, чиято политическа кариера започна именно от Хасково, но като „сив кардинал“ на СДС по времето, в което партията се ръководеше от Иван Костов.

Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени от прокуратурата за пране на пари и укриване на данъци, но заради отказа на Швейцария да разкрие банковата тайна, политикът бе напълно оправдан, а по-късно дори осъди държавното обвинение заради разследванията срещу него. Сблъсъкът на Христо Бисеров с правосъдието стартира на 15 ноември 2013 г., когато стана обвиняем, и приключва на 21 декември 2016 г., когато окончателно бе оправдан от Върховния касационен съд. На 6 ноември 2013 г. от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДАНС писмена справка, в която имало информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система от Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Те са обвинени в за пране на пари и неверни данни в декларацията пред Сметната палата за 2012 г., както и че на 12 декември 2012 г. наредил два валутни превода от швейцарските си авоари към сметки на доведения си син Ивайло Главинков в Капитал банк в Скопие и не ги обявил пред БНБ. Първият превод от сметката на Бисеров към Главинков бил 82 515 евро (161 386 лв.). Вторият е за 301 хил. долара. Два месеца по-късно от доларовата сметка на Бисеров в Швейцария били преведени още 34 676 евро, равни на 67 821 лв.

Бисеров  бе и сред водещите членове на СДС, народен представител в 36-ото, 37-ото, 38-ото Народно събрание, а в 38-ия парламент е и председател на ключовата комисия за национална сигурност. Той бе плътно до Костов до късната есен на 2000 г. Малко след това той призовава бившия премиер да подаде оставка. През януари 2001 г. Бисеров създава Екип за изследване на политиката” (ЕКИП) и отправя предложението СДС да подкрепи Симеон Сакскобургготски. По-късно става част от ДПС и заместник-председател на партията. Според съобщение от пресцентъра на ДПС от 3 ноември 2013 г., неговите ръководители Ахмед Доган (почетен председател) и Лютви Местан (председател) са приели оставка му и са го освободили от длъжностите му заместник-председател и член на Централния съвет и на Централното оперативно бюро. Три дни по-късно Бисеров напуска и Народното събрание.

източник: https://legalworld.bg/

Коментари