Какво ще бъде времето до края на декември?


Температурите в най-топлите часове в петък ще са необичайно високи – между 12 и 17 градуса

До обяд в петък ще превалява слабо все още в Източна България. След това валежите временно ще спрат. Ще остане облачно в северната половина на страната, в останалата част на страната – ще се покаже слънцето. Вятърът ще се усили около и следобед – скоростта на поривите в източната част на Дунавската равнина и в Горнотракийската низина ще гони 50-60 километра в час. Температурите в най-топлите часове ще са необичайно високи – между 12 и 17 градуса.

В планините на повечето места валежите ще спрат. Следобед ще продължи да превалява слабо на изолирани места в западните планински масиви. Сняг ще има над 1800-2000 метра. Вятърът по високите места в Стара планина, Витоша, Рила и Пирин на моменти ще бъде силен, със скорост до 100 километра в час. Температурите ще са от 3 градуса по високото, до 9 в ниското.

Почивните дни ще започнат с мокро и ветровито време. Превалявания очакваме в събота – слаби и почти в цялата страна. Вятърът ще се усилва през деня и скоростта му на места в Дунавската равнина и в западните масиви на Стара планина ще е силен със скорости около и над 100 километра в час.

В неделя ще е облачно и сухо, вятърът ще утихне. Температурите обаче ще паднат надолу. Минималните сутрин ще заковат стойности около нулата, а максималните – около 8-9 градуса. Захлаждането ще донесе слаб, но забележим снеговалеж в планините и в отделни райони на Северна България в първите дни на декември.

„До края на декември динамиката на атмосферните процеси ще е доста голяма. Ще има голяма честота на седиземноморските циклони и валежите в по-голямата част на страната ще бъдат около климатичните норми”. Това каза Красимир Стоев, синоптик от НИМХ за „Здравей, България”.

„По отношение на температурите се очаква те да бъдат в по-голямата част на страната около и над климатичните норми. Това се дължи отново на по-честите циклони”, посочи още той.

„В началото на декември ще настъпи относително повишение на температурите. През периода 3-ти – 5-ти декември вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне да нахлува доста студен въздух”, добави Стоев.


Коментари