Каква е разликата между Черен лебед и Бяла гъска? Все Бети!


В понеделник следобед на лични и служебни мейли на съдебни репортери, както и на редакционната поща на няколко издания, сред които и „Правен свят“, се получи писмо, в което като подател е посочена: „Бети Панова“, съобщава „Правен свят“. 

Същата се представя и за съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Формално писмото е адресирано до депутата от ДПС и издател на вестниците „Телеграф“ и „Монитор“ Делян Пеевски. Самият текст е написан в нетипичен стил, който Панова оправдава с твърдяното в неназовани публикации по неин адрес, които й приписват псевдонима „Черен лебед“. Същият стана публично известен от т.нар. „стенограми АРГО“, в които бившият правосъден министър Христо Иванов е записан да сравнява съпругата на председателя на ВКС с „Черен лебед“. В откритото писмо до медиите жената до Лозан Панов атакува магистрати и твърди неистини по адрес на „Правен свят“, като по този начин сама потвърждава думите на Христо Иванов.

Като отрича да е отправяла обиди по адрес на съдия и прокурор, Панова използва писмото си, за да отправи атаки към действащ съдия от ВКС, неговата съпруга – нотариус, действащ член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и към предишния състав на ВСС, който всъщност избра Лозан Панов за председател на ВКС. Поименно са споменати анализатори, журналист и няколко медии, сред които и „Правен свят“. Макар и Панова да не посочва конкретните имена, написаното в писмото недвусмислено насочва към личностите, които са станали обект на „творчеството“ й. Така, например, „булката“ на Лозан Панов нарича доскорошния заместник-председател и настоящ съдия от Гражданската колегия на ВКС Красимир Влахов „оня дет беше заместник на прецедателя и скоро подаде оставка“, а съпругата му (очевидно се визира нотариус Христина Влахова – бел.ред.) е наречена „булката“. Доскорошният съдия от ВКС и член на ВСС от квотата на съдиите Севдалин Мавров е наречен „Севдалинчо“, както и „Мавъра“, за когото „некви разправят…, че бил комунистически каскет и затова Царят едно време го бил напраил началник, ама аз не вервам на това“. (В периода 2001-2008 г. Севдалин Мавров е главен секретар на Министерския съвет, време, което освен мандата на премиера Симеон Сакскобургготски, включва и почти цялото управление на премиера Сергей Станишев, което очевидно е пропуснато от Панова-бел.ред.) За сметка на това, съпругата на административния ръководител на ВКС, който председателства заседанията на Съдийската колегия на ВСС, не пропуска да се обърне и към членовете, както и към предишните кадровици, с жаргона „тия“. „Аз на тия, на членовете, много им се кефя, дано да разберат в следващите пет години кои са и къде са, а най-вече що са там. Ония предишните, завалиите, така и не можаха до края да разберат що са там“, пише още в писмото на г-жа Панова, която се опитва да иронизира възможността за предсрочно прекратяване на мандата на Лозан Панов с думите: „Дано само весесейците да не подпукат пак прецедателя да му праят импийчмънт“ В писмото си, подписалата се като „Черен лебед и и.д. булка на председателя на ВКС“, г-жа „Бети Панова“ отправя и твърдения по отношение собствеността на сайта „Правен свят“, които не отговарят на истината. Собствеността на сайта е лесно проверима в Търговския регистър. Сред собствениците и журналистите на „Правен свят“ няма действащи или бивши депутати, каквито неверни внушения се отправят в писмото. Що се отнася до стила на писмото, то той може да накара читателя да се усъмни в автентичността на подателя му, макар да е изпратено от редакционния мейл на вестника, издаван от г-жа Панова (оригиналният подател е Ganeva-по фамилното име от първия брак на съпругата на Лозан Панов-бел.ред.) и да има оставен мобилен номер за обратна връзка. Всъщност, това е вторият случай в последните десетилетия, при който теми, засягащи съдебната система, биват иронизирани от авторите им с подобен наратив.

В миналото прокурорът от Върховната касационна прокуратура Спартак Дочев използваше идентичен стил, за да отговори на критиките на американския лобист Брус Джаксън по адрес на българската прокуратура. „Внимавай в картинката, мушморок такъв!“ Така веднъж Дочев се обърна към чуждестранния представител, макар да беше сгрешил името му и да го беше нарекъл „Джак Бруксън“.

В подобен стил звучи и писмото на г-жа „Бети Панова“, което „Правен свят“ публикува без редакторска намеса* и в което съпругата на председателя на ВКС нарича действащия министър-председател „бат Бойко“:

*Fake news – фалшива новина

Коментари