Кабинетът на Георги Терзийски ще съхранява културни ценности от книжовното наследство на РИМ – Ловеч


По повод 1 ноември – Деня на народния будител, Областен управител покани Регионалния исторически музей в Ловеч да изложи културни ценности от книжовно документалното си наследство – сревновековни ръкописи и старопечатни книги. Те ще останат в кабинета на Георги Терзийски през целия месец ноември и ще могат да се разгледат от всеки, който се срещна с него или пък заяви специален интерес към експозицията.

Това е много добра идея – да превърнем кабинета на представителя на държавата в областта – Областен управител, в място, където той и хората, които работят тук, и хората, които идват при него за работни срещи или пък да поставят проблеми, да се почувстват отговорни за своите решения и позиции в тази обстановка, сред тези ценни книги на будители, коментира директорът на РИМ Капка Кузманова.

Сред най-ценните културни реликви, които са изложени в кабинета на Областен управител, са „Ловешки дамаскин” – новобългарски паметник от 17 в., сборникът на Софроний Врачански „Кириакодромион, сиреч: Неделник поучения”- първата старопечатна книга на новобългарски език, станала широко популярна под името „Софроние” – сборник от поучения и слова за всички неделни и празнични дни в годината, първото издание на „Буквар с различни поучения, събрани за българските училища” от Петър Хаджиберович, известна като „Рибния буквар” на Петър Берон, първият учебник на новобългарски език, „Славеноболгарское детеводство за малките деца“, което се състои от шест различни учебни книги – Буквар, Разни нравоучения, Граматика, Аритметика, География и Предръчен послателник, „Славянобългарское детоводство”, определян като първият български енциклопедичен справочник, първата българска граматика на Неофит Рилски, „ Всеобща география за децата“ (1843) от Иван Богоров. При всяка изложена културна ценност има и кратка биография на автора.

Това е една малка част от книжовното документално наследство, съхранявано в Регионален исторически музей – Ловеч, което гостите на Георги Терзийски могат да видят. При желание експонираните културни ценности ще могат да се видят от външни лица след предварителна уговорка с Областен управител.

Коментари