И тази година ПП ГЕРБ се включи във възпоменателното шествие на лагера „Слънчев бряг“


И тази година ПП ГЕРБ се включи във възпоменателното шествие до лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч. Да сведат глава пред жертвите на комунизма дойдоха зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, народният представител Антон Долапчиев, областният управител Ирина Митева, общински съветници, а венци и цветя бяха поднесени и от името на зам.-министър Николай Нанков, областен venciкоординатор на ПП ГЕРБ, от народния представител Иван Миховски, от областната и общинска организация на партията.
„Тук сме, за да си припомним един от най-страшните феномени на комунистическия режим – трудовите лагери“, каза в словото си Димитър Главчев и припомни част от зловещата история на „Слънчев бряг“. Преди това на проведената за първи път кръгла маса „Лагерът край Ловеч: памет и свидетелства“ той заяви: „Без да се знае истината за всичките извращения по време на тоталитарния комунистически режим, без да се знае кой какво е правил, няма как да се продължава напред. Няма как палачи и жетви да вървят един до друг, да вървят напред сякаш нищо не се е случило, трябва да се казва всичко докрай, за да се продължава с чиста съвест“.
Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев каза, че в лагерите по административен път са изпращани политически противници или просто невинни хора без вина и присъда. Няма документални следи за тях, а самите центрове са представлявали страшен, затворен свят, всички контакти извън тях са били прекъсвани или строго контролирани. Лагерният живот е забранявал воденето на дневници или каквито и било записки от живота там. „Лагерниците, които дочакват освобождението си, за задължавани да подписват декларации за лоялност, предупредени са, че не трябва да споделят какво са видели и преживели дори с най-близките си. В каменните кариера край града са изпращани хора на изключително трудов режим. По официалните данни от там преминават 1501 човека, от които 155 намират смъртта си”, добави той.
За пръв път тази година във възпоменателната церемония се включи и кмет на Ловеч – Корнелия Маринова, която наруши срамната традиция, наложена от БСП местната власт да не участва в поклонението.
Маринова, която е и общински ръководител на ГЕРБ в Ловеч, произнесе прочувствено слово.

Коментари