Италианската прокуратура се включи в разследването срещу Бобокови за опасния боклук


Италианската прокуратура се е включила в разследването срещу братята Атанас и Пламен Бобокови във връзка с разследването по аферата „Боклукгейт“.

„Във връзка с досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши данъчни престъпления и престъпления срещу околната среда и народното здраве, по което са обвинени лицата А.Б., П.Б., бивш зам.-министър на околната среда и водите и други длъжностни лица, продължават да се извършват действия по разследването“, уточняват от Специализираната прокуратура.

Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Република Италия. Наред с това е изготвена Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Република Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.

В началото на юни Атанас Бобоков, брат му Пламен, двама техни служители, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесменът Николай Миховски бяха задържани по време на мащабната акция на прокуратурата по линия на досъдебно производство за вноса на опасния боклук. То започна през декември 2019 г., когато край Плевен бяха открити 9000 тона отпадъци от Италия. Впоследствие те получиха и обвинение за участие в организирана престъпна група.

Коментари