Искам да се извиня, не приемам просташките обръщения нито към премиера, нито към г-н Пеевски, нито към съпруга си

Председателят на ВКС Лозан Панов потвърди автентичността на писмото на "Черния лебед"


Ден след като журналисти и медии получиха „открито писмо“, в което представящата се като „Черен лебед и и.д. булка на председателя на ВКС“ Бети Панова, атакува магистрати, политици, общественици и институции, автентичността на написаното бе потвърдена от Лозан Панов. Във вторник преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) Панов заяви: „Писмото е провокация към всички медии, които създават една паралелна реалност“.

„Правен свят“ потърси за коментар и самия подател на писмото, което предизвика мнозина от читателите да се усъмнят в неговата автентичност. В кратък телефонен разговор г-жа Елисавета Панова на два пъти поднесе извиненията си за стила, който е използвала при написването на писмото. Съпругата на председателя на ВКС също така изрази желание да изясни всички факти около името си, както и изложените от нея твърдения в писмото й. „Да, готова съм да дам своя коментар. Искам да Ви се извиня за грубия тон. Наистина Ви дължа извинение, но ще Ви кажа защо постъпих по този начин…Заради мен, заради Вас, заради всички. Не приемам просташките обръщения нито към премиера (в откритото си писмо, „Бети Панова“ нарича Бойко Борисов – „бат Бойко“-бел.ред.), нито към господин Пеевски, нито към съпруга си, нито към когото и да било. Но това, което се случва ми идва в повече и понеже ви смятам за сериозна медия, а в последно време някак си станахте част от всичко това. Наистина не приемам това…Този дебат е важен да се случи. Провокирах го по просташки начин, заяви г-жа Панова пред „Правен свят“, която аргументира избора си за формата на интервюто с думите: „предпочитам да бъде писмено, защото не ми е силата говоренето, да си призная“. 

„Правен свят“ потърси за коментар част от засегнатите в писмото на „Бети Панова“, които макар и да не са назовани поименно, лесно могат да бъдат разпознати, още повече, че става въпрос за действащ магистрат, неговата съпруга – нотариус и действащ член на ВСС. Подалият оставка като заместник-председател на ВКС съдия Красимир Влахов заяви пред „Правен свят“, че е обсъдил темата със съпругата си, но двамата не желаят да коментират написаното. Отказ за коментар засега изрази и избраният от квотата на съдиите член на ВСС Севдалин Мавров.

„Не мога да си обясня, че името ми се споменава, освен ако не го приемаме като някаква заплаха. Тези хора са свикнали да използват медиите, с които разполагат, институциите, които ръководят, като бухалки срещу политически неудобни хора. Бих могъл и така да го възприема. Нито знам коя е тази госпожа. Единственото, в отговор на медиен въпрос за принципната страна на нещата по отношение на председателя на Върховния касационен съд съм изразил едно принципно отношение, без да навлизам в какъвто и да е персонален аспект„, коментира споменаването си в писмото на „Бети Панова“ Борислав Цеков, бивш народен представител и преподавател. Дано тази госпожа просто да си е изпуснала нервите, а да не попада в тази категория на арогантното бездарие, която властва в днешно време. Да се обръщаш към премиера на държавата, която в момента даже председателства Европейския съюз, като „бате Бойко“ е недопустимо, заяви още Цеков.

В следобедните часове във вторник писмените въпроси на „Правен свят“ до съпругата на председателя на ВКС бяха изпратени. След получаване на отговорите от г-жа Елисавета Панова, сайтът ще ги публикува без редакторска намеса.

Коментари