Ипотекираните жилища ще се продават от ЧСИ само на пазарна цена


С промяна в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) парламентът реши, когато даден имот е ипотекиран заради изтеглен кредит, да не може да се продава на цена, по-ниска от данъчната му оценка, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението е на Парламентарната група на РБ и бе прието със 140 „за“ и 2-ма въздържали се депутати. По време на вчерашните дебати от БСП направиха сходно предложение, което, обаче бе отхвърлено. В началото на днешното пленарно заседание депутатът от БСП Мая Манолова взе думата и призова, след като предложението на партията й не се приема, то поне това на реформаторите да бъде одобрено, тъй като е сходно.

Манолова изнесе данни на Асоциация на търговските банки от 2013 г., които сочат, че в банките има 150 000 ипотечни кредити, от които 35 000 са проблемни, заради обслужването и погасяването на вноските им. Манолова разясни, че от тези 35 000 проблемни кредити, 17 000 от тях, изобщо и не се обслужват. „Това са 17 000 семейства, които ще останат на улицата, защото имотите им ще бъдат продадени, защото не могат да плащат вноските по кредите си към банките“, каза тя.

Манолова разясни, че текстът на БСП гласи да не се продават за жълти стотинки имоти, които са послужили за обезпечаване на банкови кредити и да не се стига до ситуация хората да остават на улицата, но и да продължават да остават длъжници на банките. „Това са разбити съдби на хиляди български семейства. Част от проблемите им са заради законодателството. Това се получава, когато си изтеглил кредит, ипотекирал си жилището си за него, не можеш да плащаш и в някакъв момент имотът ти излиза за продан. Трябва да има някакви правила, които да карат частните съдебни изпълнители да не ги продават за жълти стотинки“, категорична бе Мая Манолова.

Според нея има богати хора, които купуват на безценица жилищата на хората.

източник: БГНЕС

Коментари