Интензивни валежи и гръмотевични бури в Западна България


Кални валежи на много места, заради облак пустинен прах от Северна Африка

Вторият ден от седмицата ще е облачен и с валежи в Западна и Централна България. В хода на деня ще се развива купесто-дъждовна облачност с гръмотевични бури и опасност от градушки. Вятърът днес – със скорости до 20-30 километра в час, а в някои райони на изток и по-силен (40-50 километра в час). Температурите през деня – между 18 и 23 градуса. В 7 области на страната е в сила жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се валежни количества между 25 и 45 литра на квадратен метър за денонощието, съобщи НОВА ТВ.

В планините – ветровито с превалявания, придружени с гръмотевици. Под 2200 метра ще вали дъжд, над тази граница – сняг. Около Черноморието – облачно, почти без валежи. По-хладно от останалата част на страната – дневни температури – около 18 градуса.

Страната ни продължава да е под влиянието на средиземноморски циклон. Времето остава неустойчиво до края на седмицата с превалявания, придружени с гръмотевици в следобедните часове. Дневните температури – между 20 и 25 градуса с тенденция към затопляне в края на седмицата, когато очакваме термометрите да покажат до 30 градуса. Заради очакваните валежи в следващите дни има риск от поройни наводнения по горното течение на река Вит в Северна България и в планинските части на река Тополница в южната част на страната.

В следващите дни очакваме нов прашен облак от пустините на Северна Африка да достигне нашите географски ширини. Запрашаването няма да е в големи количества и ще се изтегли до петък вечерта. Дотогава валежите на много места в страната ще са кални.

Коментари