Илиян Петракиев, сомелиер на 2016: Виното е наука!


Едно интервю на учителката Иванка Църова с Илиян Петракиев, който преди около седмица спечели призовата наградата „Сомелиер на 2016 година“. Илиян Петракиев е завършил троянското гимназия „Васил Левски“. Именно влечението към виното получава от неговата преподавателка Иванка Църова.

Илиян Петракиев, сомилиер на 2016 година
Илиян Петракиев, сомилиер на 2016 година

– Как на тази крехка възраст успя да получиш такова сериозно признание?

  • – Бих казал, че упоритостта ме доведе до успеха. Бях на 16-17 години, когато за пръв път се явих на регионално състезание за сервитьор – сомелиер. Имало е случаи, когато една стотна не ми е достигала, за да се класирам, но това не ме е спирало да пробвам пак и пак.

– Какво е за теб виното?

– Виното за мен е преди всичко наслада, виното е бездънна яма, в която е съчетана страст, любов, поезия, еуфория… Виното е наука. Трябва да се възползваме от всеки един източник, за да го изучим.

– Как планираш да се развиваш от тук нататък?

– Не мога да кажа, че съм начертал някакви планове за бъдещето. По-скоро бих завършил висшето си образование и след това евентуално кариерно развитие. Това обаче не означава, че няма да следя, подкрепям или да вземам участия във винени мероприятия, а напротив – точно обратното.

– Какво ще посъветваш младежите, които поемат по трудния път на изучаване на хотелиерството и ресторантьорството?

– Моят съвет е да не спират да дерзаят, да упорстват, да проявяват инат. Също така участието им в най-различни формати и конкурси би изградило техният характер и самочувствие. Който не е жертвал той не е успял.

Иванка Църова

 

 

Коментари