Изявление от групата съветници от коалиция „Избор за Троян“


На тринадесетото заседание на Общински съвет – Троян станахме свидетели на поведение от групата на БСП, което беше, меко казано, смущаващо. Във всички изказвания на гореспоменатата група и, което е странно, на КМЕТА НА ТРОЯН, открито и ясно се виждаше желание да бъдат обезсмислени усилията на общинския съвет и да бъде елиминирана възможността той да изпълнява функциите си. С голям драматизъм и прекалена доза артистизъм се тръби, че Общинския съвет искал „еднолично“ да решава. Общинският съвет, 29 човека, са висшият управленски колективен орган на община Троян. Еднолично е, когато сам човек, па било то и човек, който цял живот е работил само като партиен функционер, решава нещо. За да стане кристално ясно, ще припомним, че еднолично се решаваха нещата в далечните мракобесни години на социализма. Еднолично ги решаваше партията БКП. Партия, която никога не се извини за неизброимите предателства, които извърши към своя народ… Партия, която и до днес продължава да действа по същия начин, използвайки партизански методи на работа.

Близо час и половина след началото на сесията на Общински съвет – Троян става ясно, че след прекратяване на дебатите, БСП не може да вземе отношение, тъй като е изчерпала тази възможност с множеството изказвания на членовете си. След като съветник от БСП не можа да си прочете предварително подготвеното изказване, листите с въпросното изказване преминават чрез служител на общината в ръцете на кмета. В този момент кмета на общината, от кмет на всички граждани, се превърна в говорител на БСП. Едва ли можем да се мерим по артистизъм и патос в гласа с дългогодишните партийни функционери от БСП, за това ще наблегнем на точното и ясно отразяване на фактите. Не е нужно толкова ПР, нужни са действия. Не е нужно да се отчитат велики резултати, когато всеки, с невъоръжено око може да види ясно какви са делата. А те са следните: При обсъжданията в комисиите на проекта за новата Наредба (Наредба за изменение и допълнение на Наредба за реда за упражняване правата на Община Троян в търговските дружества с общинско участие в капитала, в граждански дружества и сдруженията с нестопанска цел), единствено членовете на БСП правеха сметки за точки и квоти. Навярно това е така, защото единствената партия, която има представители в ръководствата на общински дружества е БСП. Включително и общински съветници от БСП… Как човек с толкова много политически опит изпусна нервите си до степен, да злепостави управителите на общинските дружества, като в пряк текст изрече лъжа – че те не желаят да работят с общинския съвет? Или просто, понеже вече управителите на общинските дружества не са ви в ръцете – кучета ги яли?! За кой ли път гражданите на община Троян бяха манипулирани, че едва ли не ще станат партийни чистки и фирмите ще спрат да работят. При условие, отново повтаряме, че единствените партийни назначения в общинските фирми и общинска администрация са на БСП.

На какво още станахме свидетели? След гласуване на наредбата БСП поиска прекъсване след което направи изявление. В това изявление БСП грубо, многократно и открито обиди мнозинството общински съветници и председателя на общинския съвет. Фалшификации, некомпетентност, незаконност, цензура и други подобни квалификации присъстваха изобилно в изявлението.

Уважаеми общински съветници от БСП, ако не можете да озаптите партийните си навици и партизанските си похвати на работа, моля, проявете поне добро възпитание и не обиждайте открито колегите си. Бъдете така добри и да не злепоставяте ръководителите на общинските дружества само защото ви е трудно да преглътнете, че се изплъзват от контрола на партията майка. Не забравяйте, че това са хора, които години наред печелят средства за общинския бюджет. Те не са нито ваши, нито наши. Те са на община Троян. И следва да се отнасяме с тях с необходимото уважение, когато си вършат съвестно и отговорно работата.

И последно, не прилича на хората, държащи изпълнителната власт в община Троян, да се занимават с клюки и сплетни – кой, къде, с кого си пиел кафето. Срамота, дами и господа съветници от БСП! Срамота, госпожо кмет! Срамота!

 

Коментари