Израелци купуват АКТАВИС


Гигантска фармацевтична сделка ще доведе до промяна в собствеността и на български предприятия в Дупница и Троян, писа миналата седмица в. „Капитал“, позовавайки се на информация на агенция „Ройтерс“, че израелската Teva Pharmaceutical ще придобие бизнеса на Allergan (доскоро Actavis) с генерични лекарства за 40.5 млрд. долара. Сделката ще превърне Teva в една от водещите 10 фармацевтични компании в света. През март тази година Actavis, която произвежда лекарства в България, приключи с покупката на Allergan и после прие Allergan за свое ново глобално име. Обединението между тях създаде една от 10-те най-големи фармацевтични компании по приходи в света.
Teva ще плати 33.75 млрд. долара в брой, а останалата част – с акции на компанията на обща стойност 6.75 млрд. долара, които представляват 10% от капитала й. Сделката е получила единодушното одобрение на бордовете на Teva и на Allergan, като се очаква да бъде финализирана през първото тримесечие на 2016 година.
В момента „Тева“ е на 22-ро място по пазарен дял в България с регистрирани 190 лекарства. Actavis (вече Allergan) са традиционно в топ 3 по пазарен дял. В България се намират едни от най-големите производствени мощности на компанията в Европа, като само през миналата година приходите на двата завода в Дупница и Троян от продажби са за 304.4 млн. лева.

Коментари