Изравнителните сметки за парно и топла вода – през октомври


Изравнителните сметки за парно и топла вода може да се получат чак през октомври. Закъснението ще е за клиентите на всички топлофикации, предаде БНР.
Причината е промяна в наредбата за топлоснабдяване, коята налага преработка на всички сметки, независимо дали вече са получени от потребителите или не.

С промените се определя нов начин на разпределяне на общите разходи за топла вода и той ще засяга и изравнителните сметки от изминалия вече отоплителен сезон.

Ние сме хора, които изпълняваме законите. Трябва да отговарят на новите условия, т.е. през новия софтуер да се преработи. Ще сме виновни, че сметките не са по закона и пред съда могат да бъдат оборени„, каза  председателят на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение Огнян Димитров, цитиран от БНР.

От енергийното министерство смятат, че по новата наредба трябва да бъдат изготвени изравнителните сметки само на потребителите, които към датата на влизането й в сила, не са си получили сметките.

Това становище беше определено от председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев като неравнопоставеност.

„Във всеки случай не е добре да има неравнопоставеност, а равнопоставеността би изисквала итехнологично време да бъде преработен софтуерът на фирмите за дялово разпределение, а също така и на топлофикационните дружества, тъй като фактурите се издават от тях. Вече има нови позиции и по нов начин организирани сметки и таблици, които трябва да се направят и да се разбират от потребителите“, обясни Николаев.

От МЕ смятат, че целта на промените е да се постигне по-справедлив начин на изчисляване на изразходваните количества топла вода от страна на изрядните абонати.

От министерството уточняват, че досега разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните водомери се начисляваше пропорционално върху сметките на всички абонати.

Коментари