ИЗВЪНРЕДНО! Агенция по храните – Ловеч започва проверка по заповедта на Областен управител издадена на основание писмо на министър Танева относно прасета в „задния двор“ в 20 км зони около индустриални ферми


От достоверни източници разбрахме, че от днес, 6 август, Агенция по храните – Ловеч започва проверки в областта, които ще следят дали е спазена заповед РД-07-080118 от 31.07.2019 г. на Областен управител по писмо на министър Танева за доброволно заколване на прасетата в „задния двор“. Срокът на заповедта беше до 31 юли.  В случай, че ОДБХ открие прасета в нечий двор, те ще бъдат умъртвени като собствениците ги грози и глоба за неизпълнение на заповедта.

За съхраняването на интензивното свиневъдство, запазване на този сектор и работните места в него, е опредена 20-километрова зона около 4 бр. промишлени свинефермите на територията на област Ловеч, включваща населени места, в които се задължително се преустановява отглеждането на свине в „заден двор“. Това са за общините Ловеч, Троян, Летница и Априлци всички населени места, за община Тетевен – Български извор, Бабинци, Васильово, Галата, Гложене, Градежница, Малка Желязна, Рибарица, Черни Вит и град Тетевен. За община Угърчин разпореждането важи за селата Голец, Драгана, Кирчево, Лесидрен, Микре, Орляне, Славщица, Сопот и град Угърчин. В община Луковит се спира задължително отглеждането на прасета за лично ползване в селата Пещерна, Торос и Дерманци, а за община Ябланица – в селата Брестница и Голяма Брестница.

В област Ловеч има заети 1000 работни места в този отрасъл. В случай, че бъдат заразени фермите с АЧС, тези 1000 работници и семейства ще останат без работа!

Това засяга всички нас! Бъдете отговорни!

Коментари