Ивелин Първанов от Възраждане: Страна без армия не е в състояние да гарантира сигурността си


Ивелин Първанов е водач на листата на кандидатите за народни представители в 11 МИР Ловешки. Той е на 47 години и е писател. Автор е на първия български геополитически роман „Атентаторът“. Има издадени книги на военно-историческа тема. Участник в първата мироопазваща мисия на българските въоръжени сили. Награден с медала на ООН „В служба на мира„. 

Има ли какво да се направи за по-добра отбрана на България?

Съвременните армии са такива, които работят с най-новите достижения на техниката във военната сфера и IT технологиите. Последните военни конфликти показаха, че армиите, които разчитат на старото въоръжение, не могат да се противопоставят на новите технологични сили.

Как това засяга Област Ловеч?

Тук в централната част на България, в плевенски и ловешки региони, бяха разположени важните предприятия на отбраната, които през последните години бяха или закрити, или фалираха, или намалиха драстично дейността си.  Бъдещото икономическо развитие на страната може да бъде свързано точно с договори за превъоръжаване на армията. При мащабно развитие на военно-промишления комплекс, той може да изтегли страната от икономическия застой. Инвестициите могат да са разделени на държавни и на такива офсетни сделки. При офсетните сделки министерството допуска до участие в търга само тези компании, които се съгласят не само да извършат доставка, но и да произведат част от стоката или услугата в страната.  Поръчките могат да бъдат извършвани в някои от машиностроителните предприятия, които днес нямат работа и са в плачевен вид. Това би спомогнало за откриване и на нови работни места в Област Ловеч. Освен това отбраната на страната ни е зависима и технически, и демографски. Страна, която не е добре оборудвана технически и не успява да мобилизира армията си, не е в състояние да гарантира своята сигурност.

Какво още е важно за област Ловеч според Вас?

Един от проблемите в област Ловеч е проблем на по-голяма част от населените места в страната – демографската криза. За да могат всички българи да се завърнат в България и най-вече да се завърнат в по-малките областни центрове, е необходимо да има равен достъп до образование, качествено здравеопазване и сигурност в по-малките населени места. Държавните гаранции и инвестициите в инфраструктура са тези, които ще предхождат бизнес инвестициите в малките областни центрове. Така ще се справим с вече все по-явно разпределение на страната на столица и останала част. Истината е, че България не е само София и ние трябва да се грижим за всяко едно населено място, за всеки един областен център.

Как ще подобрите образованието?

Първо ще спрем затварянето на училищата. Всяко населено място трябва да има училище. Държавата днес поставя един минимум от деца, които да учат в дадено училище. Тоест, ако учениците са под 75, то вече не е „рентабилно“, според управляващите. Не може да има нерентабилно училище, както не може да има печеливша и губеща болница. За всяко едно затворено училище държавата плаща  субсидия на съответната община. Това са едни 200 000 лв., които те получават в помощ при закриване на училището. Няма друга държава в света, която да субсидира закриването на училища. Българското училище е създало българската държава, а в момента държавата убива българското училище. Необходимо е да се възстановят училищата в по-малките населени места, където има ученици, за да имат те равен достъп до образование, да се премахнат делегираните бюджети и задължително да се пренапишат учебниците по хуманитарни науки, които днес съдържат неточна информация, която създава впечатление на децата ни, че сме просто един от народите в многообразието в България. Така се унищожава националното самосъзнание на поколения българчета, които ползват тези „учебници“.

Споменахте и здравеопазването, какво бихте променили?

Нужно е да се премахне търговския статут на болниците. Както казва една стара поговорка: Да изгоним търговците от храма. Търговията със здраве е изключително опасна. Лекарите и медицинските ни специалисти са хора с кауза и мисия, но условията, в които работят, ги принуждават да се превърнат в търговци,  за което отново отговорност носят тези, които управляват държавата. Болниците се състезават коя повече пари ще усвои от Здравната каса. В момента те приемат с отворени обятия всеки с позитивен тест за COVID 19 и за него получават 1500 лв. по Здравна каса. Тоест на хората се гледа като на ходещи протмонета. Без значение дали са в леко или тежко състояние. И в двата случая парите са еднакви. Вследствие на претоварване на болниците, болнични отделения се преобразуват в COVID такива, което води до спиране на планови операции и на практика лишава хронично болните, а и всички нас, от адекватно здравеопазване, за да имаме повече отделения, в които се приемат далите позитивен тест за COVID 19. Всичко това подсказва едно простичко решение – премахване на търговския статут на болниците. Другото важно нещо е да се възстановят здравните пунктове в по-малките населени места. Недопустимо е да няма адекватно медицинско обслужване в България.

Вие сте автор на първият геополитически роман написан в България – „Атентаторът“, разкажете ни за него?

Романът е мащабна панорама на българската историческа съдба през драматичния ХХ век, в чийто фокус е атентатът в Марсилия (9 октомври 1944 г.) В този френски град революционерът Владо Черноземски (Величко Керин) извършва покушение над яростния гонител на българщината в поробена Македония, югославския крал Александър I Караджорджевич, при което загива и външния министър на Франция Луи Барту.

Книгата е насочена към  обикновения човек, който се интересува от случилото се през първата половина на миналия век, което пряко или косвено има връзка с България.

Какво ще кажете днес на обикновения човек?

Най-силно искам българите да вярват в себе си и в собствените си възможности. Това е и призивът ми към тях. Апатията ни да отстъпи място на вярата, че не сме просто наблюдатели, а участници в исторически събития. Искам да осъзнаем, че промяна е възможна и тя ще се случи тогава, когато повярваме, че е възможна за България. На 4 април българите ще избират между разруха и Възраждане. Възраждане е с номер 5 в интегралната бюлетина и аз призовавам всички българи да излязат и да гласуват.

Много е важно да излезем и да гласуваме в неделя, защото всеки, който не гласува,  на практика гласува за управляващите и това е много, много важно да се разбере. Голям мит е, че когато излезеш да гласуваш за някоя партия, а тя пък не влезе в Парламента, гласът ти се преразпределя. Преразпределят се  гласовете единствено и само на негласуващите, и то винаги в полза на най-голямата партия. Така че, който реши да си остане вкъщи и да не гласува – той реално подкрепя ГЕРБ,  ДПС, ВМРО – БНД и други политически субекти, които са доказали, че са вредни за бъдещето на България.

                        Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари