Иванка Църова: Радвайте се на малките неща от живота!


-Г-жо Църова, днес е Ивановден. Какво е да носиш името Иван в чест на Св. Йоан?

– Иван/Йоан (както и другите варианти на името) е най-популярното мъжко име в християнския свят. Означава „Богопомазан“, „Бог е милостив“, „Божия благодат“. Всяко име влече след себе си определени качества. Ивановците (моя милост също, като един истински Иван) са общо взето открити и търпеливи хора. Понякога обаче, особено ако ги настъпиш по мазола, могат да покажат едно друго лице и да бъдат доста яростни. Хубавото при „Ивановците” е,  че те много държат на семейството и брака. Обичат децата си и винаги се грижат за родителите си. Ивановците често са и доста приказливи, като невинаги заслужават похвалата „Златна ти уста, Йоане“. На мен лично, това, че много открито и ясно си казвам какво мисля, неведнъж ми е създавало проблеми.Като дете страдах много, че съм с такова „обикновено“ име. В момента обаче, толкова много екзотика има в именуването на децата, че стана по-интересно да си с типично българско име, каквото е Иванка.

– Има ли някакъв ритуал или традиция, която спазвате на Ивановден ?

– Ходя на църква. Спазвам правилото в Храма първо да благодаря на Бог за всичко, в което имам късмет. После паля свещици за здравето на човека, който е най-голямата ми радост в живота, моят син – също Иван. След това, освен за себе си, за всички близки хора. Народният обичай повелява на Ивановден да се почитат освен именниците и кръстниците. Намирам начин да помена моята кръстница, която почина рано, и да пиша някой ред на кръстника, който е в Съединените щати. Опитвам се да поздравя всеки познат Иван, дано до довечера да успея.

– Как ще отпразнувате именния си ден ?

– Разбира се, цял ден черпя. Но с годините започвам все по-скромно да празнувам като цяло, в това число и именния си ден. Вероятно ще бъда със съпруга си и много ограничен кръг близки хора.

– Какво ще пожелаете на всички именници днес ?

– Първо здраве, защото без него всичко губи смисъл. Трябва ни здраве не само за да си гледаме добре работата, а също така и за да се радваме на хубавите неща в живота. Късметът е важен. Желая на всички късмет. Нека игрите на съдбата завършват винаги благополучно. И нека всеки има щастието да се радва на приятелство и любов в такива дози, каквито са му нужни. Да могат сутрин, когато тръгват на работа, с чиста душа да си спомнят думите на мъдреца: „Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш“. И накрая нещо, което според мен е много важно – да умеят да се радват на малките неща в живота. Защото така всеки ден за тях ще бъде прекрасен.

Коментари