Значимо троянско участие в картографска изложба в НС


Вчера в НС Българската картографска асоциация подреди изложба, представяща стари български карти, атласи, картографски продукти и учебни пособия. Значимо бе троянското участие в лицето на полк. Лъчезар Марковски, началник на Военен географски център – Троян. Експозицията, която е по повод Международната година на картата 2015 – 2016, беше открита от заместник-председателя на парламента Димитър Главчев.
Изложбата е кулминация на поредица от събития, организирани от Българската картографска асоциация по повод kartiМеждународната година на картата, отбеляза при представянето заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Тя ни дава възможност да се потопим в един свят, който всеки един от нас си представя, когато застава пред карта, посочи той и добави, че експонатите, включени в изложбата, са израз на това какви са постиженията на българската картография и какво е нейното място в световната картография.
Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев изрази благодарност към ръководството на Народното събрание за подкрепа на инициативата на комисиите по икономическата политика и туризъм и по културата и медиите.
На откриването на изложбата председателят на Българската картографска асоциация Теменужка Бандарова награди Петър Кънев с грамота за принос към българската картография по случай Международната година на картата 2015 – 2016. Тя отбеляза, че експозицията се представя непосредствено след Световния ден на географските информационни системи. Теменужка Бандарова посочи, че членовете на асоциацията желаят да направят Електронен атлас на България, какъвто имат всички развити страни, и се надяват за неговата изработка да получат подкрепата на държавата.

Коментари