Здравните власти прогнозират нов пик на COVID-19 до три седмици!


Какви са тенденциите за разпространението на COVID-19

Нов пик на заболеваемостта от COVID-19 у нас прогнозират здравните власти. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг в Министерския съвет.

Ген. Мутафчийски апелира към медиците да се подготвят за „това, което ни очаква” и призова хората да спазват мерките. Заяви, че колкото и неприятно да му е да влиза в ролята на лош вестител, не може да пропусне да сподели факти.

„Това, че някои неща са разрешени, не означава, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни места. Напротив – те са най-опасните”, категоричен бе началникът на Щаба.

„Сценариите, показват, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболеваемост на 14 дневна база. Стигнахме и най-ниското си ниво, около 90. В момента обаче вече не сме 90, а 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Тоест, едва ли имаме седем седмици, най-вероятно разполагаме с три”, каза още ген. Мутафчийски. 

Според него смъртността не е достигнала до плато, а просто е спаднала до най-ниската си стойност – 7,9 на 100 000.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че една от основните причини за трета вълна е британският вариант на коронавируса.

„Не би трябвало автоматично да се приема, че ситуацията в България е като в Европа. Да, вирусът е тук, да, той циркулира. Вероятно ще се увеличава, но тези цифри трябва да се гледат от призмата, че пробите са насочени. Те са от хора, пристигнали от Великобритания”, обясни здравният инспектор и подчерта, че в Източна Европа заболеваемостта от този щам е ниска.

В отговор на въпрос как властите се готвят за третия пик на заразата здравният министър обясни, че трябва да отправят апели, за да бъдат властите правилно разбрани.

„Информацията в интернет и медиите е много разнопосочна. Има хора, които разколебават доверието в институциите и вярата в мерките. Аз не бих си позволил да правя сравнение, но за мен най-голямата ценност е животът и здравето на всеки човек. Ние водим битката докрай, докато спасим човек. Как се подготвяме? Има много неща, които остават скрити от вас”, заяви проф. Ангелов.

Той увери, че държавата е подсигурена откъм медикаменти и предпазни средства. Според него проблем в обществото са онези граждани, които не знаят дали ще се ваксинират и тези, които се колебаят.

Проф. Мутафчийски коментира как ВМА болниците се подготвят за трета вълна на коронавируса.

„Първо – складовете са заредени с лични предпазни средства от всякакъв характер, за да посрещнем нуждите за три месеца напред. Същото е и с необходимите медикаменти за лечение. Кислородните системи се преглеждат най-щателно. Изясняваме доставките за кислород. Най-важното е човешкият фактор – огромна част от нашия персонал се ваксинира. Не очаквам да имаме медицински загуби”, разясни началникът на Оперативния щаб.

Тенденциите за разпространението на COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че от Щаба са доволни от постигнатото до момента. Резултатите давали право да се прояви разумна доза оптимизъм, но не и лекомислие, тъй като постигнатото било много крехко.

„Европа е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да сме лекомислени, а готови за трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, в която е на Континента”, каза здравният министър.

Проф. Ангелов призова гражданите да проявят разум и спокойствие. Той отчете раздвижване на вируса в София затова всяко число ще се следи на 12-часова база и ще се анализира всяка тенденция. Здравните власти са готови са да предприемат действия, ако се наложи.

„Ситуацията не е по-различна от миналата седмица. По данни към момента 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6 място на Балканския полуостров. Смъртността е 9,9 на 100 000 и по този показател заемаме 13 място в ЕС. Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, днес на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а с най-ниска – Търговище. В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Според главния държавен здравен инспектор това значи, че ситуацията е добра, но тенденцията се обръща. Той прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта.

„Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия – с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще минем по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките”, подчерта Кунчев.

Относно репродуктивното число директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че в момента 10 души заразяват 12.  

„Лошото е, че ако продължи тази тенденция за увеличаване на броя, то тогава може да стане 10 души да заразяват 16. Когато разхлабим мерките и станем симпатични на всички, тогава 10 души ще заразяват 29”, обясни той.

В случай че това стане за повече от няколко седмици проф. Кантарджиев прогнозира, че неминуемо ще се повиши броят заболели на ден и ще се изкачим на най-горните позиции в негативните класации.

„Много моля – мерките са толкова леки, просто носене на маски и несъбиране с много хора. Разбираме и съчувстваме на всички, които в момента са без работа. Това обаче са мерките, които се прилагат от 200 години”, каза директорът на НЦЗБП.

Доц. Кунчев поясни, че и у нас се прави проучване на между 5-10 положителни проби, които се подлагат на секвениране. Засега това става в Центъра по заразни и паразитни болести, но има възможност и за провеждане в други лаборатории. Здравният инспектор обаче подчерта, че подобно изследване е много скъпо.

Ваксините срещу COVID-19 в България 

Относно имунизациите срещу коронавируса главният държавен здравен инспектор разясни, че цифрата, която е посочена в Единния информационен портал, показва направените имунизации, а не броя на ваксинираните хора. „Общо са приложени 50 124 дози, с две от тях са обхванати 16 433 лица”, информира той. 

Дали ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус ще се прилага на възрастните хора в България здравният министър обясни, че няма достатъчно данни за възрастовата група на 55 години.

„Към настоящия момент не смятаме за необходимо да я забраняваме или да не я прилагаме във възрастовата група на 55 години. Преди да започне ваксинацията с нея ще излезем с конкретни указания”, заяви проф. Ангелов.

По отношение на развитието около руската ваксина изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов каза, че всичко зависело от документацията, която ще бъде представена през следващите седмици, за да се премине към следващ етап. Същото се отнася и за китайските ваксини.

„Не е задължително ЕК да сключи договор. След като бъде извършена оценка, производителят може да прецени как да дистрибутира продукта. Очаква се ЕК да сключи договор с „Нова Вакс”. Това ще бъде първата антигенна ваксина, като положителното е, че Европейската агенция стартира процедурата по предварителен преглед”, обясни Кирилов.

Мерките срещу пандемията

Здравният министър каза, че към момента предприетите мерки ще останат такива, каквито са. Това решение било взето след разговори с браншовите организации и експерти. 

„Няма да си позволим лъкатушене или различни идеи, които да променят основната линия, която преследваме, а тя е разхлабване на мерките на не по-малко от 14-дневен период”, обясни проф. Ангелов. 

„Границата между справедливо и несправедливо много се размива. Ние се опитваме да минимализираме щетите и да намалим цената, която плащат българите. Със сигурност, ресторантите са най-готови и са най-потърпевши. В този бранш са 400 000 български граждани. В момента страдат 7 млн. души. Страдаме всички. Мерките, които предприемаме, са здравни. Те имат за цел да опазят живота и здравето на хората. Да, ресторантите са потърпевши, затова се опитваме да ги компенсираме с икономически мерки. Относно фитнесите, освен, че са най-опасното място, са и място, в което хората спортуват. Когато ги отворихме, имахме ясното съзнание, че в тях ще влязат определен брой хора. Вие сами направете сметка какъв ще е той при ресторантите”, заяви здравният министър.

Тестване на учениците за коронавирус 

За тестване на учениците проф. Костадин Ангелов разясни, че е необходимо становище от МОН за това дали има разбиране от страна на родителите.

„Трябва да имаме тяхното съгласие, но тук отново имаме разделение. Вярвам, че в крайна сметка всички ще положим усилия, нямаме причина да се разделяме и да търсим кой е враг и кой е победен. Очакваме отговори от МОН. Можем да създадем необходимата организация за тестване на всички деца, чиито родители дадат съгласие за това”, обясни здравният министър.

Източник: НОВА ТВ

Коментари