За поредна година Община Троян отбеляза 15 октомври – Международен ден на белия бастун


Община Троян и тази година участва в отбелязването на 15 октомври – Международния ден на белия бастун, заедно с представители от Териториалната съюзна организация на слепите гр.Троян, която включва хора от града и от гр. Априлци, с председател Цветомир Банчев.

През 1964 г. в САЩ, с резолюция подписана от президента Л. Джонсън, 15-ти октомври е обявен за Ден на белия бастун. През 1970 г. датата е обявена за Международен ден на белия бастун и от президента на Международната федерация на слепите. У нас, този ден за първи път се отбелязва през 1980 г. и днес честваме 35-та годишнина.

15 октомври е дата, на която още един път изразяваме своето уважение към хората с нарушено зрение и незрящите. През последните пет години Община Троян традиционно отправя жест към членовете на организацията, с подарък, съобразен с техните потребности. През настоящата 2015 г. Общината подари на сдружението 10 бели бастуна по повод международния ден. Силвия Дацин, която живее в с. Орешак и е заместник-председател на организацията, разказа на гостите историята за знаците, които незрящите подават на пътя и как да разпознаваме техните сигнали. Тя обясни кога белия бастун за първи път започва да се ползва в България и защо цветът му е точно такъв.

Представителите на Община Троян, които уважиха събитието, изразиха най-сърдечни поздрави към хората, които виждат със сърцето си и полагат големи усилия за преодоляване на различни трудности в ежедневието си. Към всички събрали се беше отправен поздрав за здраве, още повече енергия, смелост и упоритост.

 

Станислава Цукева

„Връзки с обществеността“

Коментари