За втора поредна година в Угърчин ще се проведе единственият и неповторим фестивал на трюфела


За втора поредна година в град Угърчин ще се проведе фестивал на трюфела. Събитието ще бъде на 22 и 23 септември. В района са открити първите трюфели у нас, а България е най-големият износител на тази скъпа гъба, предпочитана за гурме ястия по целия свят.

Идеята на фестивала е да може повече хора да научат за трюфелите и да започнат да се занимават с това, защото наистина има голяма перспектива в България и се изкарват много  добри пари. Хората не са запознати, че дори има трюфели в България. В България се среща най-вече летния черен трюфел, а белият, който е и най-скъп, много рядко.

Община Угърчин са подготвили много богата и разнообразна програма по време на Трюфел фест 2017 година. На 22 септември от 17 часа ще бъде открит и традиционния панаир в града като веднага след това на сцената ще се качат танцови ансамбли от Угърчин, Лесидрен и Плевен. В 19 часа ще бъде и вечерният концерт с участието на внучките на Гуна Иванова Ива и Велислава Костадинови, които ще пренесат публиката в традициите на България с любими народни песни.  Ще се извие и най-голямото угърчинско хоро.

Същинската част на фестивала започва на 23 септември сутринта. Водещ на феста е Атанас Стефанов от БГ РАДИО. В 10:30 часа започва и голямото готвене с известния италиано-български готвач Лео Бианчи.  Паркът в центъра на града ще бъде преобразен до неузнаваемост.  Идеята е да се превърне в класически италиански ресторант, в който Лео ще готви с трюфели и всеки ще може да опита от вкусната и ценна гъба. Също Лео ще приготви близо 1000 порции с ризото и тайлатели с трюфели, които ще бъдат раздадени на хората. Но веднага след това ще можете да посетите открития ресторант на Лео, да хапнете италианска кухня с трюфели, да поседнете на пейките в преобразената алея на парка, над която ще висят десетки чадъри.

През времето, когато Лео Бианчи готви за всички посетители, записалите се търсачи на трюфели със своите кучета ще могат да се включат в състезанието „На лов… за трюфели“. То ще се проведе непосредствено до сцената. Всички посетители ще могат да видят на живо как се търсят трюфели. Първите три най-добри кучета търсачи ще получат парична награда. А публиката ще може да избере най-чаровното куче, което ще получи за награда чисто нов преносим едностаен апартамент.

По време на фестивала посетителите ще могат да  разгледат и щанда на фирма „ХАЙД“, най-голямата българска фирма за изкупуване на трюфели, както щандът на техните партньори от Италия. Ще можете да се информирате от първа ръка за трюфелите и други видове диворастящи гъби.  Хората ще могат да опитат и сирене с черен трюфел.

Децата ще могат да се радват на своя детски кът, в който ще могат да оцветят своето куче за трюфели, както и да си направят трюфели от шоколад и разбира се да ги похапнат после.

В 19 часа на 23 септември започва и концертната програма. На сцената първо ще излезе „Формация Илия Илиев“ за българска и балканска музика. Около 20 часа програмата продължава с участието на Георги Милчев-Годжи и Лили Стефанова от Ку-ку бенд. Вечерта ще завърши с грандиозна заря, която ще освети целия Трюфел град – Угърчин!

Очакваме ви на Трюфел фест 2017 – Угърчин! Единствен и неповторим фестивал!

Коментари