ЗАЩО ПРИЕХМЕ ДЕБАТА?


ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ, МЕСТНИ ИЗБОРИ 2015

Кратко предисловие:

Ние от Избор за Троян считаме, че една от най-демократичните форми на предизборната надпревара е прекия сблъсък на управленския потенциaл на кандидатите за кметския пост.

Публичния дебат, в най-пълна степен разкрива същността и целите, които преследват политическите субекти.

Водени от тези принципи ние приехме с нужната отговорност идеята за провеждането му. Съблюдавайки демократичния принцип за максимална публичност пред избирателите, имахме силното желание,  мястото на дебата да бъде, в най-големия салон на Община Троян, а именно салона на НЧ „Наука 1870“, където са провеждани подобни дебати на предходни избори. Учудващо, нашите опоненти от ВМРО-БНД, ДПС и БСП не споделиха това наше предложение. Интернет пространството, предоставя възможност на част от нaселението да проследи дебата, но за останалата част по една или друга причина няма такава възможност. С отказа на ВМРО-БНД, ДПС и БСП, в нас остана подозрението, че може би се търси причина за да бъдем отстранени. За да ни допуснат, приехме  условията на дебата, във вида, в който опонентите ги бяха наложили.  Опасенията ни за изолиране от участие в  дебата останаха подхранени и от неграмотно написаната и публикувана във вестник „Троян 21“ декларация на предизборния щаб на ДПС – Троян.

Какво се случи на дебата и как се представиха кандидатите:
  • Даниел Сираков – Благодарим на домакина, който положи усилия да организира срещата.
  • Донка Михайлова – Всички очаквахме да ни обсипе в предизборни „фоерверки“ и тя не ни изненада. Същото направи и преди четири години – нека избирателят сам прецени колко от това се случи и това, което се случи, доколко качествено беше изпълнено. Г-жа Михайлова по искане на адв. Ангелов и след като силно се притесни и разстрои, пое публичен ангажимент да си подаде незабавно оставката ако бъде избрана за кмет и ако се представят безспорни доказателства за купуване на гласове от нейната партия или коалиционен партньор, и ако е канила в кабинета си в качеството си на действащ кмет местни бизнесмени да помагат с пари на предизборната й кампания срещу бъдеща отплата.
  • адв. Захари ВелевЗададе смислени въпроси. По настояване на адв. Ангелов адв. Велев пое ангажимент да си подаде оставката като общински съветник и от политиката пред своя лидер, ако се представят безспорни доказателства, че той или някой от неговия екип купуват гласове. Същият отрече да е правил предложение към други участници в изборите за подкрепа срещу едно заместник-кметско място и 10% ат Общинската администрация.
  • Адв. Венелин Ангелов – Акцентира върху най-изродените проявления на българската демокрация  от последните 26 години насам, а именно купуването на гласове, задкулисните договорки между партийните субекти и  търговията с власт. В тази връзка адв. Ангелов достойно даде категорично заявление, че незабавно би си подал оставката като кмет, ако се представят безспорни доказателства за купуване на гласове от член на коалицията. Спазихме регламента, дадохме три наши управленски приоритета, които са част от управленската ни програма за мандата, изготвена месеци преди предстоящите избори от широк кръг специалисти и обхващаща всички секторни политики. Желаещите да се запознаят с нея могат да го направят на сайта на Коалицията.

Намираме, че дебатът мина успешно и допринесе за развитието на демократичната практика в Община Троян.

 УВАЖАЕМИ ИЗБИРАТЕЛЮ,

НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР МЪДРО И ГЛАСУВАЙ ПО СЪВЕСТ.

крайна

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е  ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари