ЗАХАРИ ВЕЛЕВ: РАБОТИМ И С ГЕРБ, И С БСП – ЗА НАС СА ВАЖНИ ПОЛИТИКИТЕ ЗА ХОРАТА, А НЕ КОЙ ГИ ПРЕДЛАГА


– Г-н Велев, сериозен трус разтърси ДПС в последните дни на 2015 г. Как ще го коментирате?

– Не бих казал, че е сериозен трус. Но все пак е трус. И нека не забравяме, че това е  поредният опит за разцепление на ДПС в последните 26 години. Преди това бяха опитите на Касим Дал – неуспешен, Осман Октай – неуспешен, Гюнер Тахир – неуспешен, Мехмед Ходжа /90-те години и почти не се помни/- също неуспешен. Те не са били председатели, но са били организационни секретари, което също не е било за подценяване. Познавали са структурите почти поименно.

Но ДПС се е доказала като партия със силна собствена имунна система. Преборвала се е досега с всички вътрешни проблеми и опити за разцепление.

Захари1– Как се отразява случващото се в партията на общинската организация в Троян, а и на областно ниво?

– На този етап случващото се не оказва никакво влияние, както в общински, така и в областен мащаб. Но нека не забравяме, че г-н Местан, освен заявка, не е предприел никакви други действия, поне досега. Бъдещето ще покаже, но предвид изложеното по-горе, мисля, че няма да се отрази съществено на партията случващото се в момента.

– Вие лично в кой лагер се припознавате – този на лидера Доган или този на изгонения Местан?

– Лично аз се припознавам като член на ДПС, а не член на лагер. Това е все едно да си член на БСП и щом председател не е Станишев, то ти вече да не си в БСП. ДПС е една и дубликати няма. Интересното е, че всички цитирани по-горе /Местан, Дал, Тахир и т.н./ тръгват с лоши думи и политически проекти, след като са били на ръководни постове и след това ги отстраняват от тях. Докато са в ръководството, те са върли депесари. След отстраняване или понижаване, тръгват да стават герои. Това е несериозно и нашите симпатизанти го разбират много добре. При нас в ДПС свещени крави няма – издъниш ли се – аут. Може би и затова ние вървим постоянно нагоре. При нас Лидерът е един и той е д-р Ахмед Доган, защото Лидер се става, а не те потупват по рамото с думите “хайде ти си новият лидер“. Председател/и ще има най-вероятно много, но в ДПС от интелектуална и всяка друга точка Лидерът е един – д-р Ахмед Доган.

– Очаквате ли разцепление сред Вашите членове и симпатизанти в нашия край, ако Лютви Местан създаде нова партия?

– Лично аз не очаквам разцепление, но ако такова има – те ще бъдат единични бройки. Много от познавачите на нашата партия казват, че Касим Дал за партията ДПС е бил много по-авторитетна фигура от г-н Местан. При създаването от него на НПСД и последващи парламентарни избори /2013г./, в областен мащаб гласовете за тях  бяха около 100. Оттогава досега те най-вероятно са намалели, но понеже са в редиците на Реформаторския блок трудно могат да бъдат извадени като брой.

– В какви отношения сте с другите основни партии в общината – БСП и ГЕРБ?

– С другите основни политически субекти работим добре. На местно ниво е друго, ние се познаваме, често сме от едно и също населено място или сме в приятелски отношения от доста време. Противопоставянето, което съществува в национален мащаб и осмисля живота на партиите, тук го няма.

– Как върви работата в общинския съвет – вие сте съветник, опозиция или част от управляващите сте?

– Досега е имало три сесии – нищо съществено, като изключим избора на председател на Общинския съвет. Интересното там бе, че трябваше да запълним една празнота в Изборния кодекс, а именно трима от колегите не можеха да се закълнат на първото заседание, а Председател се избира именно на това първо заседание. Благодаря на колегите, че ме послушаха за начина, по който го направихме и успяхме юридически да се справим. Напъните и мрънкането от страна на колегите от БСП е несъстоятелно, тъй като те нямаше как да имат свой Председател, защото във  всички случаи за избор трябват минимум 15 човека, без значение колко присъстват в зала, а в най-добрия случай те можеха да съберат максимум 14 човека. Колкото  до това дали сме опозиция или управляващи, ще ви кажа следното: ние сме партия в центъра, можем да си партнираме както с дясното, така и с лявото. За нас са важни отделните политики, а не кой  ги предлага. В Общинския съвет ние сме изпратени от нашите избиратели, т.е. ние трябва да отстояваме техните интереси. Как ще го постигнем за нас е без значение, важното е да се случват и хората да са доволни. Това обаче в никакъв случай не значи, че сме безпринципни.

– Съвсем скоро ще се разглежда Бюджет 2016 на Троян. Какво очаквате от него?

– Аз не съм бюджетар, въпреки че математиката е една от любимите ми науки. Досега на нас ни е представена рамката на бюджета, казано простичко – всички приходи по отделните пера и сбора от тези пера, са отделени за разходи. Тук е много тънък моментът – засега ние не знаем за какво ще се харчат приходите. Между другото Община Троян е една от малкото общини, в които се гласува така наречената рамка, директно се обсъжда и гласува или не бюджетът. Но това е друга тема. Рамката дава сигурност на Кмета, но от друга страна не дава възможност да се знае къде отиват тези пари. Това става ясно при разглеждане на самия бюджет. Но тогава ти си гласувал съвкупността от разходи /т.е. рамката/ и Кметът е оставен да разходва по негово усмотрение. Имам предвид насочването на средства в инфраструктурата. Всеки от общинските съветници е поемал ангажименти пред своите избиратели /за оправяне на улици, канализация и др./ и трябва да чака благоволението на Кмета да се отделят средства и тези неща да се случат. Иначе Кметът залага и изпълнява  като разходи, каквото намери за добре и ако не си с него в Общинския съвет, нещата на твоите избиратели не се случват. Така че въпросът с  рамката и бюджета е много тънък лед – трябват много разговори, взаимни отстъпки и компромиси. Иначе по мое мнение и мнението на колегите е, че приходната част е оптимистична и добра. Не са заложени ниски стойности, които са лесно достижими и в последствие да се хвалим с голямо преизпълнение. Предстои да видим.

Захари3– Преди години почетният председател на ДПС Ахмед Доган направи скандално изказване относно „обръчите от фирми“. Според Вас има ли „обръчи от фирми“ на територията на Община Троян ?

– В Троян не останаха фирми, та камо ли да има обръчи от фирми. Това за обръчите от фирми е възможно да го  има само на централно ниво. Ако ги има, те са около всички партии, без изключение. Чест прави на д-р Ахмед Доган, че дефинира и изказа на глас нещо, което може би наистина съществува. Разчекнаха го. Всички други политици заеха позицията за извънземните – говори се за тях, никой не ги е виждал, но знаем че съществуват. Иначе за гр. Троян се говори, че едни и същи фирми, и то не от Троян, печелят и работят тук, особено по Водния цикъл. Но нямам проверени данни, така че не мога да дам сигурен отговор.

– Община Троян има ли нужда от хипермаркет?

– Класически хипермаркет от вида “Кауфланд“, “Била“ и т.н., нуждата я определят ръководствата на самите хипермаркети – къде да инвестират, колко магазини и т.н. Понеже съм участвал в такива преговори, смело мога да ви кажа, че в Троян в близките 20 години няма да има такъв вид хипермаркет. И това не зависи нито от Кмета, нито от Общинския съвет. Големите вериги се интересуват от няколко неща – първо и най-важно е колко хора живеят в града, второ и спирам да ги степенувам – транспортната достъпност /поне от две улици/ и човекопотока до съответния обект на веригата, като съответно площта на обекта, трябва да е достатъчно голям /15-20 дка/, за да има голям паркинг и голям магазин. Оставям на страна фактори като платежоспособност, брой работещи в града и общината, брой на туристите, посещаващи града, отдалеченост от основна пътна артерия. Предполагам, че и на вас  ви стана ясно, че няма как да покрием тези изисквания. Защото големите вериги инвестират там, където ще спечелят. Те не инвестират със социална цел – давайте да не делим троянци от другите. Тук нито има достатъчен брой хора, нито подходящ терен. Тук може да се получи магазин само на някоя регионална верига, но не и на национална. Вижте какво става в Ловеч – „Пикадили“ затвори, “Пени“ затвори. Чува се отдавна, че „Била“ иска да съди общината за това, че е заблудила веригата с броя на хората, живеещи на територията на Ловеч и общината и те са инвестирали. Между другото, в преговорите в който участвах, стана ясно, че най-подходящият терен в гр.Троян за изграждане на магазин на национална верига е Автогарата. Достъпност от две улици, голяма площ, в центъра на града. Но собствеността на терена и броят на живущите в града и общината спря проекта.

– Как ще коментирате изказването на инж. Васил Радойчевски относно това, че не трябва да има общински съветници в комисиите, назначавани от кмета за обществени поръчки ?

– Като поведение на  Матросовец. По-младите може би не знаят, но Матросов е загинал като е закрил с тялото си амбразурата на картечно гнездо, като така е спасил другарите си. По нагоре в интервюто ме попитахте дали има обръчи от фирми в Троян. Иска ни се да има повече прозрачност. От това желание бяхме водени. Грешка бе, и то лично моя, че се опитахме да задължим Кмета да вкарва в комисиите общински съветници. Поправихме я, като му препоръчахме, забележете ПРЕПОРЪЧАХМЕ, да включва до трима общински съветници в състава на съответната комисия. Без да му определяме кой. Просто общият брой на комисията трябва да е нечетен. А той /Кметът/ от своя страна може да не спази препоръката – санкции няма. И какво стана –ВОЙ – искат да яхнат обществените поръчки. Ние искаме прозрачност, те говорят за яхване. И колко може би е прав и мъдър народът в своите поговорки. Тук се сещам за една – Гузен негонен бяга. Като че ли без да искаме бръкнахме в раната. Явно някой наистина е яхнал обществените поръчки, но това не сме ние. По Закон в сила от октомври 2014 г. в състава на комисията половината от членовете са от списък, изготвен от Агенцията за обществени поръчки, а за другата половина няма изрично изискване – т.е. може да е всеки. До промяната – октомври 2014 г., целият състав на комисията е от въпросния списък. Колегата Радойчевски може би е пропуснал тази важна подробност. Волно или неволно – той си знае. Не случайно в неговата статия цитираните съдебни решение бяха от 2008 г.и 2010 г./по спомен/. Така той чете Евангелието.

– Ако бяхте избран за кмет, кои 3 неща щяхте да направите първо?

Ще бъда кратък. Без много разсъждения. И няма да се харесам на доста хора.

1. Реорганизация на хората в Общинската администрация и подмладяването й.

2. Реорганизиране и създаване на нови отдели и звена, с нови отговорности в Община Троян.

3. Реорганизация на Общинските фирми.

 

Митко Динушев

Коментари